2020 Top 10: Dünya

Independent Türkçe, dünya gündemine damga vuran haberleri ve özgün içerikleri yıl boyunca yakından takip etti ve okuyucuyla paylaştı. İşte 2020’nin en çok ilgi gören dünya haberleri…

ABD'de siyahi George Floyd'un 25 Mayıs'ta polis tarafından öldürülmesinin ardından patlak veren gösteriler, kısa sürede tüm ülkeye yayılmıştı (Fotoğraf: AFP / Düzenleme: Independent Türkçe)

Dünya 2020’de çok hareketli bir yıl yaşadı. Kovid-19 pandemisi bir anda gündemin ilk sırasına yerleşirken, ABD başkanlık seçimleriyle ilgili gelişmeler de gündemdeki sıcaklığını yıl boyunca korudu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en önemli medya kuruluşlarından biri olan The Independent’ın tecrübeli muhabirleri 2020’de de önemli haberlere imza attı. Ortadoğu muhabiri Bel Trew, Beyrut’ta ağustosta meydana gelen korkunç patlamayı yakından takip etti ve bölgeden önemli haberler aktardı. ABD muhabiri Richard Hall başkanlık seçimlerine dair dikkat çeken gelişmeleri paylaşırken, The Independent’ın bir diğer ABD muhabiri Andrew Buncombe’nin temmuzda Seattle’daki protestolara polis müdahalesini takip ederken gözaltına alınması tepki çekti. Moskova muhabiri Oliver Carroll da Rusya ve eski Sovyet ülkelerinden özgün haberler aktardı.

Independent Türkçe olarak, The Independent’ın haberlerinin yanı sıra dünya basınının önde gelen yayınlarından ve ajanslardan birçok önemli haberi Türkiye’de okuyucuyla ilk buluşturan mecra olduk. 2020’de en dikkat çeken ve ilgi gören haberlerimiz de, dünya basınından aktardığımız gelişmelerle ilgiliydi. ABD ve Avrupa basınının yanı sıra Ortadoğu, Rusya, Asya, Çin ve Afrika basınını da takip ederek arka planda kalmış ilgiyi hak eden haberleri okuyucularımızla paylaştık. Çeviri servisimiz, dünyadaki gelişmeleri özenli ve akıcı bir Türkçeyle okuyuculara sundu.

Independent Türkçe’nin 2020’de en çok okunan 10 dünya haberini sizin için derledik.
 

10- Gürcistan koronavirüsle mücadelede nasıl başarılı oldu?
 

gürcistan.jpeg
(Reuters)


Dünyanın gözü kulağı pandemiyle ilgili gelişmelerdeyken, çeviri servisimiz hem bilimsel yayınları hem de farklı ülkelerin yerel basınını takip ederek dikkat çeken haberleri Türkçeleştirdi. Çeviri servisinin dünya haberleri editörü Elvide Demirkol'un Gürcistan’ın pandeminin ilk haftalarında virüsün yayılmasını önlemekteki başarısına ilişkin derlemesi, yılın en çok okunan haberleri arasındaydı.

Emerging Europe’da yer alan makalede 3,7 milyon nüfusa sahip bu Kafkas ülkesinin koronavirüsü “uzakta tutma başarısının dünyaca yakından izlendiği” belirtilirken, Gürcistan'ın salgınla mücadelede "hızlı ve kararlı adımlar attığına" dikkat çekildi.


9. Kasım Süleymani'nin cenaze töreninde izdiham: En az 50 ölü, 213 yaralı
 

süleymani-aa.jpg
(AA)


Dünya 2020’nin ilk günlerinde İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD saldırısında ölümüyle sarsıldı. Ortadoğu’da gerilimi hızla tırmandıran suikast uzun süre gündemin öne çıkan başlığı oldu. Süleymani’nin cenaze töreninde yaşanan izdihamda 50’den fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve 200’ü aşkın kişinin yaralanması, geçen yılın en ses getiren olayları arasındaydı.

Kirman Valiliği Halkla İlişkiler Sorumlusu Hamid Şemseddin, cenazeye yüksek katılım nedeniyle Beheşti Caddesi'nde izdiham yaşandığını ve yaralıların acilen hastaneye kaldırıldığını söyledi.


8- Sokağa çıkma yasağına karşı gelen Nihang savaşçıları, polis memurunun elini kılıçla kopardı
 

hindistan.jpeg
Temsili (Reuters)


2020’de Asya basınındaki düzenli takiplerimiz sonucu birçok dikkat çeken haberi okuyucularımıza aktardık. Hindistan’ın Pencap eyaletinde polisle tartışan Nihang savaşçılarının geleneksel silahlarıyla bir polisin elini kestiği haberi en çok okunan 8. haberimiz oldu.

Polisin müdahalesi üzerine geleneksel silahlarını çıkaran Nihang savaşçıları, bir polis memurunun elini kılıçla koparırken, pek çok kişiyi de yaraladı. Daha sonra düzenlenen operasyonda 11 Nihang savaşçısı gözaltına alındı. Silah, uyuşturucu ve nakit para ele geçirildiği de açıklandı.


7- Asya'nın en küçük ülkesinde devlerin bilek güreşi: Hindistan ve Çin, Maldivler'de köprü rekabetine tutuştu
 

maldivler.jpeg
(Wang Mingliang/Xinhua)


Dünyadan öne çıkan gelişmelerin yanı sıra kapsamlı analiz ve yorumları da yakından takip ederek derledik. Elvide Demirkol'un hazırladığı Asya’nın iki büyük ülkesi Çin ve Hindistan arasında yaşanan rekabete ilişkin çeviri haberimiz, geçen yıl en çok ilgi görenler arasındaydı

Çin'in Maldivler'de büyüyen varlığı, bölgeyi geleneksel nüfuz alanının bir parçası olarak gören ve bu coğrafyanın kendi yörüngesinden çıkma ihtimaliyle karşı karşıya olan komşu Hindistan'ı rahatsız ediyor.


6- İran'daki Kasım Süleymani heykeli tartışmalara neden oldu
 

süleymani-twitter.jpg
(Twitter)


Bazı İranlıların, koronavirüsle mücadele sürerken öldürülen komutan Kasım Süleymani’nin heykelinin dikilmesine gösterdiği tepki, en ilgi gören haberlerimiz arasındaydı.

Suriyeli gazeteci Ömer Medeniye, İran halkının koronavirüs sebebiyle sokaklarda yere düştüğünü, İran rejimininse virüsle mücadele etmek yerine birçok kente Kasım Süleymani heykeli yaptırdığını belirtti.


5- John Hopkins Üniversitesi profesörü koronavirüs günlerinde Atatürk'ün sözünü hatırlattı
 

atatürk.jpg
(Pixabay)


Yeni tip koronavirüsle ilgili bilgi ve gelişmeleri sosyal medyada paylaşan ABD’deki John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı İktisat ve Küresel Sağlık Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Steve Hanke’nin, Twitter’da Atatürk’ün "Hayatta en hakiki mürşit (kılavuz, yol gösterici) ilimdir" sözünü paylaştığı ileti büyük beğeni topladı. Kısa sürede 102 binden fazla beğeni, 24 binden çok retweet alan Twitter iletisiyle ilgili haber merkezimizin hazırladığı haber, 2020’nin en ilgi gören 5. dünya haberi oldu.

Mustafa Kemal, 22 Eylül 1924 tarihinde Samsun'u ziyareti esnasında Ticaret Mektebi'nde verilen bir çay davetine katılmış, okulun öğretmenleri ve eğitimcilerine yönelik yaptığı hitabında hayatta en gerçek yol göstericinin ilim ve fen olduğunu, bunun dışında bir yol gösterici aramanın cehalet, gaflet ve dalalet olduğunu belirtip "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" cümlesini kurmuştu.

 

4- Güney Kore'de koronavirüs vakalarındaki ani azalışın sırrı ne?
 

güney kore.jpeg
(Reuters)


Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 pandemisi, yıl boyunca gündemin ilk sırasından inmedi. Avrupa ve ABD’de salgının hızla yayıldığı mart ayında Güney Kore’de vaka sayısındaki düşüşün arka planıyla ilgili yine Elvide Demirkol'un derlediği haberimiz de en çok okunanlar arasına girdi.

Güney Kore’nin şimdiye kadarki başarısının ardında, dünyanın en geniş ve iyi organize edilmiş test programına sahip olmanın yanı sıra, enfekte olmuş insanları izole etmek, temaslarını izlemek ve onlarla bağlantı halindeki kişileri karantinaya almak var.

 

3- Macron protestocularla tartıştı: Sayın Cumhurbaşkanı siz benim çalışanımsınız

macron.jpg
(Twitter)


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 14 Temmuz Ulusal Günü töreni sonrasında halktan gördüğü tepkiye dair video haber,  Independent Türkçe’nin dünya kategorisinde 2020’nin en çok okunan 3. haberi oldu.

Fransa'da 14 Temmuz Ulusal Günü'nde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, törenlere katıldıktan sonra eşiyle birlikte yürüyüşe çıktı. Bu sırada protestocular, istifa sloganları atarak, Macron'un çevresini sardı. Macron’un etrafına saranlardan birinin, “Sayın Cumhurbaşkanı siz benim çalışanımsınız” dediği duyuldu.


2- Putin'in insanların evde kalması için 800 aslanı sokağa saldığı iddiası sosyal medyayı karıştırdı
 

rusya-aslan.jpeg
(Facebook/CICA)


Zorlu pandemi ve tecrit süreci bazı tartışmalara, iddialara ve spekülasyonlara da yol açtı. Bir Twitter kullanıcısının paylaştığı iki fotoğrafla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in halkın karantinada kalmasını sağlamak için 800 aslan ve kaplanı sokağa saldığı yönündeki iddia, 2020'nin en çok okunan 2. dünya haberiydi.

Pakistanlı Twitter kullanıcısı Nasir Chinioti’nin paylaştığı iki fotoğrafla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yurttaşların koronavirüs nedeniyle karantinada kalmasını sağlamak için 800 aslan ve kaplanı sokaklara saldığını iddia etti. Chinioti, Rusya’da yurttaşların hareketlerini sınırlandırmak için böyle bir önlemin alındığını öne sürdü.


1- Dünyanın konuştuğu gemiye ne oldu: Lübnanlıların burnunun dibindeki gerçek belgelendi

beyrut-gemi.jpg
(Anthony Vrailas / marinetraffic.com)


Tarihin nükleer olmayan en büyük patlamalarından biri, 4 Ağustos’ta Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşandı. 200’den fazla kişinin ölümüne yol açan ve kentin önemli bir bölümü enkaza çeviren patlamanın görüntüleri dünyayı dehşete düşürdü. Elvide Demirkol, New York Times’ın patlamaya yol açan amonyum nitratı Beyrut limanına taşıyan gemiyle ilgili araştırmasını Türkçeye kazandırdı. Hikaye, geçen yıl dünya kategorisinde en çok okunan haberimiz oldu.

New York Times’ın konuya dair yürüttüğü araştırma, yıllardır aynı yerde duran geminin 2018’de su almaya başlayıp sonrasında tamamen denize gömüldüğünü ve patlamanın gerçekleştiği noktanın hemen karşısında sular altında olduğunu gösterdi.



Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU