Bir miktar stres gerçekten yararlı mı?

Sanılanın aksine stres, zihinsel becerileri kötü etkiliyor olabilir

Stresin saçları beyazlattığı da ortaya çıkmıştı (Unsplash)

Bir miktar stresin insanların daha iyi zihinsel beceriler sergilemesini sağladığı konusunda genel bir kanı olsa da Kanada’da yapılan araştırma, bunun doğru olmayabileceğini gösterdi.

British Columbia Üniversitesi’nden Dr. Adele Diamond’ın yönettiği araştırmanın bulguları, çok az miktardaki stresin bile çoğu insanın özdenetim, dikkat, odaklanma, çalışma belleği ve problem çözme gibi zihinsel becerilerini engelleyebileceğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Diamond, sadece ekstrem seviyede az stresin sayılı insanlarda olumlu etkiye sahip olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

Araştırmamız, stresin gerçekten az olsa bile aslında çoğu insan için iyi olmadığını ve yönetici işlev performansına zarar verdiğini tespit etti.

Medical Xpress'in aktardığına göre, birçok kişinin Kovid-19 pandemisi yüzünden her zamankinden daha fazla stresli hissettiğini belirten Dr. Diamond, bulguların özellikle önemli olduğunu söyledi:

Şu anda çoğu kişinin yaşadığı yüksek stresin temelini düşünürsek ebeveynlerin, eğitimcilerin ve işverenlerin sabırlı olmaya özellikle dikkat etmesi önemli. Birçok kişinin yüksek stres seviyeleri sebebiyle şu anda en iyi özdenetim veya mantığa dayalı akıl yürütmeyi yapamayacağını kabul etmek de önemli. Birbirimize biraz rahat vermeliyiz.

Araştırmada bilgisayarda yapılan bir teste tabi tutulan 140 genç yetişkin, sağında ve solunda birer görevliyle izlendi. Görevliler konuşmasa da yargılar gibi göründüğü için katılımcılarda bir miktar stres tespit edildi. Daha sonra incelenen test sonuçları, stresin çok az kişide olumlu etkiye sahip olduğunu, katılımcıların birçoğunda zihinsel işlevlerin bozulduğunu gösterdi.

Dr. Diamond, “Kişilerin problem çözebilmesini, özdenetimini sağlamasını veya mantığa dayalı akıl yürütmesini istiyorsanız, muhtemelen streslerini en aza indirmek istersiniz” dedi.

Araştırma saygın bilim yayını Cerebral Cortex'de yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU