Suriye rejimi, İdlib'in güneyini bombalamaya devam ediyor

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye yanlısı gruplar arasında çıkan çatışmalar halen devam ediyor

Dün Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka'da bir sokakta yol alan bisikletli bir adam (AFP)

Suriye’nin kuzeybatısındaki Rakka şehrinin güneyinde rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Türk güçlerinin İdlib'de askeri takviyelerini sürdürdüğü bir dönemde Rakka’nın kuzeyindeki Ayn İsa kırsalında dün Türkiye'ye sadık Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları ile Rus güçleri arasındaki gerilimi durdurmak amacıyla Türkiye ve Rusya arasında bir toplantı gerçekleşti.

Rus ve Türk subaylar dün, Ayn İsa kırsalındaki Şerkerak siloları bölgesinde bir toplantı yaptılar. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre (SOHR) Rus subay ve personeller 10 Rus zırhlı araç Ayn İsa’dan çıktı ve aynı beldenin kırsalındaki Şerkerak siloları bölgesine gitti. Burada Türk yetkililerle özellikle son dönemde yaşanan gerginlik başta olmak üzere bölgeyle ilgili çeşitli konuların ele alındığı bir toplantı yapıldı. 

Öte yandan SOHR, Ayn İsa’nın doğu kırsalındaki Cehbel köyünde iki sivil halen yıkılmış bir evin enkazı altında olduğunu ve Rusların Türk tarafıyla birlikte bu sorunu çözmek için Şerkerak’a gittiklerini aktardı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye yanlısı gruplar arasında çıkan çatışmalar ise halen devam ediyor. Türkiye yanlısı grupların Cehbel köyünün kuzeyinde konuşlandırılmasının ardından Pazar gecesi köyün çevresinde SDG tarafından düzenlenen bir pusuda Türkiye yanlısı grupların 4 üyesi öldürüldü, ikisi yaralandı. SDG ile çatışmalara pazar günü göreceli bir sakinlik hakim olurken Türk güçleri,  Ayn İsa'nın doğusundaki Cehbel ve Muşeyrife köylerindeki çatışma noktalarını bombaladı.

Türkiye'ye sadık SMO Birinci Kolordu güçleri, bir video kaydıyla, pazar günü şafak vakti, ‘Ayn İsa kasabasını kurtarma savaşının’ başladığını duyurdu. Birinci Kolordu Operasyonlar Odası Sözcüsü yaptığı açıklamada, “Birinci Kolordu güçleri önümüzdeki birkaç saat içinde Ayn İsa'yı kurtarmak için ilerleyecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Fırat'ın doğusundaki ve batısındaki SDG kontrolünde bulunan bölgeler arasındaki bağlantıyı kesmek için Ayn İsa'yı kontrol altına almaya çalışıyor, ancak bölgede askeri operasyon başlatıldığına dair bir açıklama yapmadı. Gözlemciler, Türkiye’nin askeri harekat yoluyla yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimiyle gerginliğe yol açabilecek bir durumla doğrudan karşı karşıya kalmak ve Rusya ile şu ana kadar bir uzlaşıya varılamayan SDG’nin Ayn İsa'dan çıkarılması teklifleri üzerine pazarlık istemediğini düşünüyorlar.

Kobani’nin batısındaki köylerde Türk ve Rus devriyesi

Diğer yandan Ayn el-Arab (Kobani) şehrinin batısındaki köylerde Türk ve Rus güçleri, iki Rus helikopterinin yanı sıra 11 zırhlı araç, 4 Türk ve 7 Rus zırhlı aracının katılımıyla ortak devriye gezdi. Suriye-Türkiye sınırındaki Eşme köyünden yola çıkan devriye, köy ve kasabaları gezerek, Tel el-İzaa’ya ulaştıktan sonra yeniden başlangıç noktasına geri döndü.

Bu arada Halep'in kuzeydoğu kırsalındaki Cerablus kentinin kuzeyindeki Amarna köyünde, Ankara yanlısı bir polis kontrol noktasının yakınına yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu Türkiye ile birlikte hareket eden gruplardan bir savaşçı yaralandı. Olayda maddi hasar meydana geldi.

İdlib'deki çatışmalarla ilgili gelişmelerde ise Suriye rejim güçleri, İdlib'in güney kırsalındaki el-Fatir, Kansafra, Sufuhan, Feleykil, Beyneyn, el-Bara ve çevresindeki bölgelere dün yoğun füze saldırıları düzenledi.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye ile Kefer Lusin Sınır Kapısı’ndan İdlib'e doğru giren ve tanklar, zırhlı araçlar, mühimmat arabaları ve yüzlerce askerin yer aldığı iki askeri konvoyla bölgedeki gözlem noktalarına askeri takviyelere yeniden başladı. Yeni takviye kuvvetleri, el-Mastume ve Neyrab kamplarında ile İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye'deki bazı Türk gözlem noktalarında konuşlandırıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU