Prof. Dr. Uğur Şahin: Geliştirdiğimiz aşı yeni mutasyona karşı da etkili

Şahin, mutasyonun ilerleyen günlerde inceleneceğini fakat meseleye itidalli yaklaştığını söyledi

Fotoğraf: AA

Kovid 19 aşısını geliştiren BioNTech'in üst yöneticisi Prof. Dr. Uğur Şahin, küresel çapta panik yaratan koronavirüs varyantına karşı geliştirdikleri aşının etkili olacağı konusunda emin olduğunu ifade etti.

Amerikan ilaç devi Pfizer ile birlikte geliştirdikleri aşıya Avrupa Birliği tarafından onay verilmesinden kısa bir süre sonra Bild TV'ye konuşan Prof. Dr. Şahin, BioNTech şirketinin mutasyonu ilerleyen günlerce inceleyeceğini fakat meseleye itidalli yaklaştığını söyledi.

CNNTürk'te yer alan bilgilere göre henüz koronavirüs aşısı olmadığını fakat olmak istediğini ifade eden Uğur Şahin, "Çalışanlarının işlerine devam edebilmeleri için aşılanmalarının daha önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni mutasyona dair bilgiler

"VUI - 202012/01" adı verilen yeni tür, ilk olarak eylül ayında Birleşik Krallık'ın Kent şehrinde tespit edildi. Çoğunlukla ülkenin güneyinde olmak üzere, yeni türün binden fazla doğrulanmış vakası olduğu belirtildi.

Bu mutant soy hattı, Birleşik Krallık'ta  Kovid-19 soy hatları arasından rastgele örnekler toplayıp genetik dizileme yapan COVID-19 Genomics UK (COG-UK) konsorsiyumu tarafından keşfedildi. 

Yeni varyant Danimarka, Hollanda,İtalya ve Avustralya'da görüldü

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Levent Akın ise Kovid-19'un, geçen yıl aralık ayından beri 250 defa mutasyona uğradığını açıkladı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da yaptığı açıklamada "Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virustan daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virusun daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Bild, CNN Türk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU