Riyad Anlaşması'nın Yemen krizine kapsamlı çözüm getirmesi bekleniyor

Suudi Arabistan, BAE ve Koalisyon ülkelerinin çabaları sürüyor

Riyad Anlaşması kapsamında Aden'den çekilen Güney Geçiş Konseyi güçleri. (Reuters)

Yemenli kaynaklar, yeni hükümetin yarın Yemen Cumhurbaşkanı huzurunda anayasa yemini etmesi beklentisinde. Bölgesel ve uluslararası kuruluşlar de Riyad Anlaşması’nın askeri ve siyasi boyutunun uygulanmasının, önümüzdeki dönemde ülkedeki krizin kapsamlı bir şekilde çözülmesi konusunda temel nokta olacağı görüşünde.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Riyad Anlaşması kapsamında yeni bir hükümetin kurulması dolayısıyla Yemen’i tebrik etti. Ferhan, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yemen’de yeni hükümetin kurulmasının güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra Yemen halkının siyasi çözüm isteklerini karşılamaya katkıda bulunacağına dair umudunu dile getirdi.

Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz de Suudi Arabistan’ın Yemen’de güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik politikasının tutarlı bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Prens Halid bin Selman, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Suudi Arabistan; Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatları doğrultusunda, komşu ülke kardeş Yemen için güvenlik ve istikrarı sağlamayı, Yemen halkının arzularını yerine getirmeyi amaçlayan politikasını yansıtan tutarlı yaklaşımını sürdürüyor."

Riyad Anlaşması’nın uygulanmasından ve Yemen hükümetinin kurulmasına yönelik anlaşmanın tamamlanmasından memnun olduklarını belirten Prens Halid bin Selman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Riyad Anlaşması, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve koalisyon ülkelerinin çabaları ve Yemenli tarafların onlara verdiği yanıtla tüm zorlukları ve engelleri aştı. Bu onların Yemen’de barış, güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik gerçek, kardeşçe ve samimi isteklerini gösteriyor. Yemen hükümetinin, ülke ve halkını güvenliğe taşımasını her zamankinden daha fazla bekliyoruz. Bu yöndeki eylem zor, yol da uzun. Ancak anlaşmazlıklar samimi bir iradeyle aşılabilir, çabalar tek yürek haline getirilebilir, zorluklar hafifletilebilir ve umutlar gerçekleştirilebilir."

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu üyesi ve Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de konuya dair dün Twitter’dan bir açıklama yaptı:

"Sevgili Yemen için Riyad Anlaşması doğrultusunda yeni bir hükümet kurma konusunda elde edilenler; siyasi çözüme ulaşma, krizi sona erdirme, güvenlik ve istikrar sağlama ve kardeş Yemen halkının arzularını gerçekleştirme yönünde önemli bir adımdır."

Suudi Arabistan'ın yürüttüğü Yemen'in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı Genel Sorumlusu ve Yemen Büyükelçisi Muhammed Al-i Cabir, ülkesinin anlaşmayı ve askeri boyutunu uygulama, savaşı durdurma, Yemen siyasi unsurları arasında fikir birliğine varma ve Yemen hükümetini kurma çabalarına dikkat çekti. Bunların Kral Selman’ın direktifleri ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman önderliğinde, aynı zamanda Prens Halid bin Selman'ın sürekli takibi ve akılcı rehberliği kapsamında gerçekleştirildiğini vurguladı.

Cabir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yemen hükümetinin oluşturulması dolayısıyla Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, hükümeti, Güney Geçiş Konseyi (GGK), siyasi bileşenler ve Yemen halkına tebriklerini sundu. Aynı zamanda güvenliği ve istikrarı artırarak barışı sağlamak için Yemenli taraflar arasında daha fazla fikir birliğine varılacağı yönündeki umutlarını dile getirdi.

Büyükelçi Cabir sözlrini şöyle sürdürdü:

"Suudi Krallığı liderliğindeki Koalisyon, barışa ulaşmak, anlaşmazlıkları gidermek ve Yemenli taraflar arasındaki uzlaşmayı desteklemek için muazzam çabalar gösterdi. Yemenli siyasi, askeri ve toplumsal liderler, diyalogu ve uzlaşmayı derinleştirmek, her türlü gerilimden kaçınmak, aynı zamanda devleti yeniden kurup barışı sağlamak için safları birleştirmek konusunda ciddi bir sorumluluk taşıyorlar."

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths de konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Bu; istikrarı artırma, devlet kurumlarını iyileştirme ve siyasi ortaklık seviyesini yükseltme yönünde atılan önemli bir adımdır. Bu gelişme aynı zamanda Yemen'deki çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm bulunması için de çok önemlidir."

Yeni hükümetin kurulması ve Riyad Anlaşması’nın uygulanmasındaki olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını ifade eden Griffiths sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi, Riyad Anlaşması’nın taraflarını, bu süreci destekleyen ve katkıda bulunan tüm siyasi partileri ve bileşenleri, ayrıca anlaşmanın uygulanması için başarılı bir şekilde müzakere yürüten Suudi Arabistan’ı tebrik ediyorum."

Griffiths aynı zamanda "bilhassa siyasi geçişin Ulusal Diyalog Konferansı aracılığıyla ortaya koyduğu tarihsel adımın ardından, Yemenli kadınları hükümete ve karar alma pozisyonlarına dahil etmek için daha fazla adım atılması gerektiğini" kaydetti.

"Yeni hükümetin kurulmasının güney ve tüm Yemen'de barışın sağlanmasına katkıda bulunacak ve Yemen halkına umut verecek büyük bir başarı olduğunu" ifade eden Çin'in Yemen Büyükelçisi Kang Yong da ülkesinin Yemen ile dostane ve iş birliğine dayalı ilişkiler geliştirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği ve Fransa da Suudi Arabistan'ın bu konudaki belirleyici rolüne övgüde bulunarak Riyad Anlaşması’nın uygulanmasını memnuniyetle karşıladı. Taraflar, iki farklı açıklamada, söz konusu adımın Yemen’in bütünlüğünün korunmasını sağlayacağını kaydettiler.

Nitekim hükümetin Aden'e dönüşünün çökmekte olan ekonomiyi kurtaracağı, hizmetleri iyileştireceği, gerekli kurumları inşa edeceği ve Husi darbesiyle mücadeleyi tamamlama yönündeki çabaları harekete geçireceği yönünde iyimserlik hakim. Daha çok başarının kaydedileceği bir yıl için iyi bir başlangıç yapılmasını umut eden Yemenliler, söz konusu duyuruyu 2020 yılının meyvesi olarak görüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU