Halep-Haseke yolu açıldıktan sonra Türkiye yanlısı gruplarla Rus güçleri arasında çatışma çıktı

Türkiye ve muhalif gruplar Ayn İsa’nın doğusuna askeri takviyelerde bulunmaya devam etti

Geçtiğimiz hafta Haseke'nin kuzeyinde geçiş yapan ABD askeri konvoyunu geçişini yerel halk. (AFP)

 

Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı gruplar ile Halep-Haseke Uluslararası Karayolu'nda (M4) devriye gezen Rus güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Suriye'nin kuzeydoğusundaki Ayn İsa ile Tel Temr arasındaki bağlantı yolu dün ticaret akışına ve vatandaşların geçişine yeniden açıldı.

Türkiye ve muhalif gruplar Ayn İsa’nın doğusuna askeri takviyelerde bulunmaya devam ettiler.

M4 karayolu geçtiğimiz perşembe akşamı, Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İsa'da muhali silahlı gruplar ile Ayn İsa’yı kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çeşitli noktalarda meydana gelen çatışmalar nedeniyle kapanmıştı. Yol dün orada devriye gezen Rus güçlerinin koruması altında yeniden açıldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) aktardığı bilgilere göre muhalif gruplar, Ayn İsa’nın doğusunda Rus askeri devriyesini makineli tüfeklerle hedef aldı. Devriye aynı şekilde karşılık verdi ve yoldaki trafik akışı durdu. Çatışmaların durması ve Söz konusu grupların Ayn İsa'nın kuzeydoğusunda, Rusların petrol konusunda ekonomik kazanımlar elde etmek için uluslararası yolu açmasının ardından başlattıkları operasyonun başarısızlığı sonrası Ayn İsa’ya göreceli bir sakinlik hakim oldu.

Perşembeyi cumaya bağlayan gece yarısı başlayan çatışmalarda muhalif gruplardan 13, SDG’den ise 3 unsur öldü. Cumartesiyi pazara bağlayan gece ise TSK ve onunla birlikte hareket eden gruplar, Ayn İsa'nın doğusundaki ‘Barış Pınarı Harekatı’ bölgeleri içinde kalan Cumeycim köyüne yeni askeri takviyelerde bulundular.

Cumartesi günü öğle saatlerinden itibaren Ayn İsa'nın doğu ve kuzeydoğu cephelerinde ihtiyatlı bir sakinlik hakim oldu. Muşeyrife köyü her iki tarafta da boş kalırken, SDG ile muhalif gruplar arasında çıkan çatışmalar kontrol edilen noktalarda herhangi bir değişikliğe yol açmadan sona erdi. Ankara yanlısı gruplar Cebhel köyünün batısına SDG ise köyün doğusuna çekildi.

Diğer yandan Suriye rejim güçleri, geçtiğimiz gece İdlib'in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye'deki temas hatlarına füzelerle saldırdı. Rejim güçlerinin İdlib kırsalını bombalaması sonucu İdlib'deki silahlı muhalif grupların bir üyesi öldürüldü. Rejim güçleri, İdlib'in doğusundaki Afas beldesi çevresini ise ağır silahlarla hedef aldılar. Buna karşın muhalif guruplar, Moskova'da Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart'ta imzalanan ateşkes anlaşmasına uymalarına rağmen rejim güçlerinin ve rejime bağlı militanların Suriye'nin kuzeybatısındaki Cebel ez-Zaviye’deki mevzilerini silahlarla bombaladılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU