Avrupa Birliği’nden Türkiye raporu: 2019’da küçülme var

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 28 üye ve beş aday ülke için hazırladığı Ekonomik Tahmin Raporu’na göre Türkiye, 2019’da küçülecek. Toparlanma ise 2020’de.

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2019 Ekonomik Tahmin Raporu’nun bahar dönemi sayısını yayınladı. 

Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 2,3 küçüldüğünü öngören raporun 2020 tahmini ise yüzde 3,9 oranında büyüme. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 için açıkladığı büyüme hedefi yüzde 2,3’tü. 

“İşsizlik 2019 sonunda yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşecek” diyen raporda 2020 için öngörülen işsizlik oranı yüzde 13,3. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 işsizliğini yüzde 11 olarak açıklamıştı. 

Türkiye’ye iki sayfa ayrılan raporda enflasyon tahminine de yer verildi. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 2019’da yüzde 13,1, 2020’de yüzde 9,7 olacak. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı yüzde 20,30 seviyesinde. 

Türkiye’nin 2019’da “en kötü büyüme performansı gösteren gelişen ülke” olacağını söyleyen raporda şu ifadeler yer aldı: 

“Ekonomide 2018’in ikinci çeyreğinde başlayan momentum kaybı, geçen yaz kötüleşen finansal koşullarla birlikte daha da ağırlaşmıştı. Yıl boyu gayrisafi yurtiçi hasıla talep tarafında büyük dalgalanmalar görülürken, inşaattan makine üretimine kadar yatırım harcamalarında düşüş ve özel tüketimde daralma yaşandı. Ana senaryomuz, yerel talebin daralmasından kaynaklı çukur un 2018’de oluşacağı yönündeydi. 2018’den bu yıla taşınan negatif etki ve toparlanmanın yılın ikinci yarısında gerçekleşeceği beklentisi Türkiye’nin diğer gelişen ülkeler arasında en kötü büyüme performansına sahip ekonomi olacağını gösteriyor.” 

“Enflasyonu düşürmenin maliyeti kredibilite kaybı”

AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikasına yönelik endişesini “Enflasyonu ve enflasyon beklentilerini kalıcı şekilde düşürmenin maliyeti, para politikasının kredibilitesini kaybetmesi ile yükseldi” diyerek açıkladı. 

“Devlet bankaları inisiyatifindeki kolay kredi koşulları (özellikle tüketiciler için) ve reel borç yükündeki azalma 2019’da özel tüketimi destekleyecektir” denilen raporda hane halkının elinde tuttuğu Türk Lirası cinsinden borçların gerçek değerinin yüksek enflasyonla birlikte düştüğü ifade edildi. 

İç talebin ve kapasite kullanım oranlarının toparlanacağını belirten rapor, bu toparlanmanın 2020 başında yerel yatırımlara yansıyacağını vurguladı. “Bu toparlanma tüketici talebini teşvik edecek” denilen raporda şu ifadeler yer aldı: 

“İç talep iyileştikçe net ticaret hacmi büyüme üzerinde itici güç olacak. İthalat, yüksek gelir esnekliği ile şekilleniyor. İhracat artışı ise geçici olarak Türk Lirası’nın 2018’in yarısındaki değer kaybından destek görecek. Ancak ihracat fiyatlarındaki artış, fiyat rekabetiyle gelen kazanımları eritebilir. Reel ücretlerdeki artış ve 2016-2019 arası gerçekleşen asgari ücret artışları Türklerin rekabet gücünü azaltabilir.” 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU