Savunma Sanayi Başkanı Demir: Hürjet, ATAK, F-16 parçaları ve MİLGEM gibi büyük projeler ABD yaptırımlarından etkilemeyecek

ABD tarafından uygulanan yaptırımın hedefindeki isim olan Savunma Sanayi Başkanı Demir, bu yaptırımdan savunma sanayimizin pek etkilenmeyeceğini, alınmayan ürünlerin yerlisinin yapılacağını söyledi

 Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, geçtiğimiz hafta Ukrayna ile ADA sınıfı korvet ve insansız hava araçları alanında anlaşmalar imzaladı / Fotoğraf: İHA

ABD, Türkiye'ye Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını hafta başında açıkladı.

Bu yaptırımlar nedeniyle Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ABD'den ihracat lisansı alamayacak, ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile beraber kurumdan üç yönetici de yaptırım listesine alındı.

Demir, Türkiye’nin S-400 alımı nedeniyle ABD tarafından uygulanan CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarına ilişkin bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin yaptırım uygulanacak kişiler listesinealdığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, ABD yaptırımlarından, Hürjet, ATAK, F-16 parçaları, MİLGEM gibi büyük projelerin etkilenmeyeceğini belirtti.

Yaptırımlara karşı, alınamayan ürünleri yerlileştirmeye devam edeceklerini söyleyen Demir, S-400’ün imzasının 2017 öncesinde atıldığını hatırlatarak, “Bu anlamda yaptırım kapsamına da aslında girmemesi gerekiyordu” ifadesini kullandı.

Demir “Bu karar Türkiye’ye yaptırım demek değil, bu karar Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), beni ve ekibimden üç arkadaşımı kapsıyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve savunma sanayii sektörümüz genelde bu kapsamda değil” dedi.

SSB’nin doğrudan satın aldığı pek bir şey olmadığını, doğrudan alımları ana yüklenicilerin yaptığı kaydeden SSB Başkanı, “Bu şirketler de yaptırım kapsamında değil. MSB kendi envanterindeki ürünlerin idamesi için bakım-onarım için çeşitli alımlar yapıyor zaten. Bunlarda da bir sıkıntı yok” ifadesini kullandı.

“Kendimiz yaptık”

“Yaptırımların Türkiye’yi 1.5-2 milyar dolar zarara uğratacağı” yorumlarını gerçekçi bulmadığını belirten Demir, “Bu CATSAA yaptırımlarının şu an için açıklanan çerçevesinde olacak bir şey değil. Bunun ötesinde bir uygulama ve niyet varsa o başka bir şey. Uzunca bir süredir yavaşlatma ve engelleme uygulamaları zaten var. Geçmişte İHA kameraları ve akıllı bombalar istediğimiz zaman vermediler veya ihracat izinlerini uzattılar. Ne oldu? Biz kendimiz yaptık ve yapıyoruz hepsini” ifadesini kullandı.

“Büyük savunma projeleri etkilenmeyecek”

“İnanıyorum ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle, bu süreçten de savunma sanayimiz güçlenerek çıkacaktır” diyen Demir,  yaptırımlardan Hürjet, ATAK, F-16 parçaları, MİLGEM gibi projelerin etkilenmeyeceğini belirterek, “F-16’nın kullanımda olan diğer ürünlerin idamesi zaten bizde değil. Diğer projelerde de parçaları yüklenicilerimiz alıyor zaten. Onlarda da bir sorun yok. Ama meseleyi keyfiliğe götürüp ‘şu parçayı vermem’, ‘bu üründe ihraç izni verme sürecini uzatırım’ vs derlerse o başka. O dediğiniz hasmane bir tutum olur. Ama bu karar onu öngörmüyor” diye konuştu.

“S-400’ler yaptırıma girmemeliydi”

“S-400’ün tamamen imhası veya kaldırılması durumunda CAATSA kalkar iddiası var. Bu olabilir mi?” sorusuna ise Demir şu yanıtı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda iradesi açık ve net. Biz S-400’ün imzasını 2017 öncesinde attık, bu anlamda yaptırım kapsamına da aslında girmemesi gerekiyor. Ancak sürecin imza sonrası adımlarının da yaptırım gereken işlemler sınıfına gireceği iddiası ile yaptırıma girmesi gerektiği öne sürülerek bu işlem yapıldı”

“F-35’ler için Türk şirketleri üretime devam ediyor”

F-35’lere değinen Demir, “F-35’te yaptıkları kendi iç hukuklarına bile aykırıydı. Bizim hukuki çalışmalarımız sürüyor. Türkiye program ortağı olarak üzerine düşeni her zaman yaptı. Türk şirketleri de parça üretimine an itibarıyla devam ediyor” bilgisini verdi.

Demir, “F-35’ler gelmiyor, F-16’ların ömrü dolacak, Milli Muharip Uçak olana kadar bu ihtiyaç İHA’larla karşılanabilir mi?” sorusuna ise, “Bir laf vardır, eski uçak yoktur bakımsız uçak vardır. Mevcuttaki İHA’larımızın yanında çok daha büyük, daha fazla ve daha ağır mühimmat taşıyan, havadan havaya füze atan İHA’larımız yakında geliyor. Ayrıca MİUS dediğimiz insansız jet motorlu uçak projemiz olacak. Hürjet ve ileri modellerinin de daha erken hizmete girmesi mümkün. Her zaman çok gerekli olması durumunda alternatiflerin olduğu da unutulmamalı” yanıtını verdi.

“MMU 2023’te hanfgardan çıkacak”

Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde gelinen son aşamayı Demir, şöyle anlattı:

“2023’te hangardan çıkarıp dünyaya nasıl bir uçak olacağını göstereceğiz. Ardından bir dizi test ve uçuş olacak. Uçağın tasarımı konusunda İngiliz BAE’den mühendislik desteği almak üzere anlaştık. Motor konusunda da Rolls Royce şirketinin Türkiye’de kurduğu bir ‘joint venture’ kanalıyla motor tasarlayıp üretme teklifi oldu. Ancak bu teklifte fonlama, fikri mülkiyet ve üretim hakları gibi konuların detaylarında bazı anlaşmazlıklar oldu. Biz bir taraftan da kurduğumuz TR Motor üzerinden tasarım çalışmalarını başlattık. TR Motor’un Rolls Royce ile işbirliği konusunda, çok makul şartlar ortaya koyduk.  Şartlarımıza gelirlerse işbirliği mümkün. Uçağın ilk test prototipleri dünyada mevcut iki motor üzerinden yapılacak. Bunlar planlanan milli tasarım yerli motora temel bazı özellikler açısından yakın motorlar olduğu için seçildi”

Savunma sanayiinde yeni anlaşmalar devam ediyor

Yaptırım kararına rağmen savunma sanayi diplomasinin hız kesmeden devam ettiğini belirten Demir, karar çıktığında önemli anlaşmalar imzalanan Ukrayna’dan dönüş yolunda olduklarını belirterek, “Akabinde daha bu hafta Belarus ve Endonezya ile bakanlar seviyesinde önemli anlaşmalar imzaladık. Bu karardan sonra trafiğimiz daha da arttı. Tunus’a İHA satışlarımız oldu. Almanya, Japonya ve Pakistan’dan heyetlerle görüşmelerimiz oldu” ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU