Yeni oyun düzeninde Raumdeuter'ın önemi

Emre Sarıkuş Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Futbolun giderek daha dar bir alanda oynanması kapalı savunmalara karşı çözüm üretmek için yeni pratik arayışlarını kaçınılmaz hale getiriyor.

Buna bağlı olarak da topsuz oyun hareketliliğinin önemi her geçen gün biraz daha artıyor.

Futbolun son 20 senedeki gelişimi sistemlerden çok oyuncu rollerinin gelişimi olarak okunabilir. Bu gelişimde yeni roller ihtiyaçtan olduğu kadar oyuncu yeteneğine bağlı olarak da ortaya çıktı.

Bunlardan biri de Thomas Müller'in sözlükteki karşılığı diyebileceğimiz Raumdeuter rolü oldu. 


2011'de Süddeutsche Zeitung ile röportajında Thomas Müller, kendisini neyin özel kıldığını soran muhabire "Ich bin ein Raumdeuter" cevabını vermişti.

Raumdeuter, her ne kadar rüya yorumcusu anlamına gelen 'traumdeuter'dan türetilse de sahada alan arayan, alanı yorumlayan (space interpreter) anlamına geliyordu.

Yani yaptığı topsuz koşularla rakip savunmanın dengesini bozarak alan yaratan oyuncu… 


Bu oyuncuları diğerlerinden farklı hale getiren birden fazla özellik var. Bir kere pozisyon bilgileri ve oyunu okuma becerileri çok yüksek.

Aynı zamanda önsezileri sayesinde savunmacıların öngöremediklerini görüyorlar. Alan farkındalıkları sayesinde de doğru zamanda doğru yerde bulunuyorlar.

Tüm bunlarla birlikte stoperler arası ve ama daha çok bek ile stoper arası hareketlilikleri, sıklıkla unutulan adamlar olmalarını sağlıyor.

Bu mental yetkinlikler oyuncunun fiziksel ya da teknik açıdan sıradan kaldığı noktalarda onu özel bir oyuncu konumuna getirebiliyor.

Topsuz oyunu çok iyi oynayan ve teknik direktörlerin vazgeçemediği bu oyuncular, sıradan gözler tarafından hiçbir şey yapmayan, takıma katkı sunmayan oyuncular gibi görülüyorlar.

Müller, sıra dışı bir hıza sahip bir oyuncu değil, fiziğiyle fark yaratmıyor ve takımda teknik kapasitesi ondan yüksek birçok oyuncu var.  

Fakat Thomas Müller, bu rolü çok iyi icra edebilecek bir mental yetkinliğe sahip bir bitirici. Bu nedenle 2009'dan bu yana 406 gole direkt katkıda bulunması tesadüf değil.

Onun dünyanın en iyi oyuncuları anketinde kendisine yer bulamaması ya da diğer süper yıldızların gölgesinde kalması da bu rolün cilvesi sayılabilir.


Oyun fiziksel açıdan izleyenleri bile yoran bir yere evrilirken, tekniğin bile zaman zaman maçı almaya yetmediği bir dönemde Raumdeuter rolünü başarıyla uygulayan oyuncuların değerinin daha da artması kaçınılmaz.

Çünkü giderek daralan üçüncü bölgelerde alan bulma, alan yaratma işlevini başka oyuncuların yapması çok mümkün gözükmüyor.

Dizilişler eski önemini yitirdi. Ofansif açıdan pozisyondan ziyade rollerin belirleyici olduğu yeni oyun düzeninde özellikle mevki olarak arada kalmış ofansif oyuncuların (kanat-forvet-forvet arkası) topsuz alan hareketliliklerini ve oyun görüşlerini doğru değerlendirmek, scoutların yeni 'raumdeuter'lar bulmasında büyük önem taşıyor. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU