KKTC, Güney Kıbrıs Rum kesiminden 500 bin doz aşı talebinde bulundu

KKTC yeni tip koronavirüs salgını için Güney Kıbrıs Rum kesiminden 500 bin doz aşı talebinde bulundu. Türkiye'den ise 300 bin doz aşı Kuzey Kıbrıs'a gönderilecek

Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı Güney Kıbrıs Rus kesiminden aşı talebinde bulundu.

KıbrısPost'un haberine göre, Güney Kıbrıs'tan 500 bin doz aşı talebinde bulunulurken, Türkiye'den 300 bin doz aşnın gelmesini bekleniyor.

Toplamda 800 bin doz aşının geleceği tarih henüz netlik kazanmamışken, iki doz halinde uygulanan aşılar 400 bin kişi için hazırlanacak.

250 bin aşı talep edildi

Dr. Soydan, Güney Kıbrıs Rum kesimi üzerinden KKTC'ye ulaşacak olan Avrupa Birliği aşıları için talepte bulunduklarını açıkladı. 

Soydan, İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Leonidas Filaktou ile sık sık gelişmelere ilişkin telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti. Güney Kıbrıs Rum kesiminin Leonidas Filaktou aracılığıyla kuzeyin aşı talebini sorduğunu aktaran Soydan, yaptıkları çalışmalara istinaden, 250 bin kişilik (500 bin doz) aşı talebi ilettiklerini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin AB üyeliği nedeniyle aşılar KKTC'ye bu yolla ulaşacak. 

"Siyasi düzeydeki kararları bekleyeceğiz"

Cenk Soydan, kuzeye ulaştırılacak aşılar konusunda henüz bir takvim bulunmadığını ifade etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Leonidas Filaktou ise, “Kıbrıslı Türklerin talebini aldık. Bundan sonrası için, aşıların Kıbrıs’a gelme sürecini ve siyasi düzeyde verilecek kararı bekleyeceğiz” dedi. 

Öte yandan Cenk Soydan, Sağlık Bakanlığı’nın “Aşı Planı” ile ilgili olarak yoğun bir çalışma yürüttüğünü de açıkladı. Soydan, “Aşı Planı” ile, ilk önce kimlerin aşılanacağının, aşıların nerede depolanacağının, aşıların nerede yapılacağının ve takibinin –aşıların tutup tutmadığının- nasıl yapılacağının belirleneceğini anlattı.

Türkiye'den 300 bin doz aşı

Başbakan Ersan Saner, Türkiye'den 300 bin doz Kovid-19 aşısı geleceğini söyledi.

Başbakan Saner, Kıbrıs Rum kesiminin koronaüvirüsten dolayı ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydederek, KKTC'nin pandemiden göreceli olarak çok daha az etkilendiğini ve bu başarısıyla tüm dünyanın takdirini topladığını vurguladı.

Hükümetin güvenoyu almamasına rağmen Kovid-19 ile mücadele konusunda ciddi çalışmalara başladıklarını belirten Saner, "KKTC ekonomisinin gelirleri, ağırlıklı olarak turizm ve üniversiteler üzerinden sağlanıyor. Ülkenin sağlık sistemini bozmadan, ekonomiyi de atlamadan virüsle mücadelede başarılı olmanın yöntemleri üzerinde sonuna kadar çalışıyoruz" dedi.

Saner, aşı konusunda Türkiye ile anlaşmalar yapıldığının altını çizerek, "Anavatan Türkiye'ye aşı gelir gelmez, ilk etapta toplam nüfusumuzun üçte ikisini aşılayabilecek kapasitede bir aşı tedarikiyle aşı kampanyamızı da başlatacağımızı söyleyebilirim.  Aşılar Türkiye üzerinden gelecek" dedi.

Öte yandan KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli de Türkiye'den 300 bin doz aşInın gelmesini beklediklerini söyledi.

 

Independent Türkçe, KıbrısPost

DAHA FAZLA HABER OKU