Kovid-19, ABD'de başlıca ölüm nedeni haline geldi

Ölüm sayısı kasımdan itibaren daha da artmaya başladı

Çalışmaya göre, beyaz tenli olmayanlarda ölüm oranı beyazlara göre iki kat daha fazla (Reuters)

ABD’deki bilim insanlarının yaptığı yeni çalışmaya göre, ülkede Kovid-19 şu anda, kalp hastalıkları ve kanseri geride bırakarak ülkedeki başlıca ölüm nedeni haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virginia Commonwealth Üniversitesi’nden (VCU) bilim insanlarının yaptığı çalışmada, Kovid-19’un marttan ekime kadarki süreçte 45'le 84 yaş arasındaki kişilerde üçüncü, 85 yaşın üstündekilerde ikinci sıradaki ölüm nedeni olduğu ifade edildi.

Çalışmanın başyazarı Profesör Steven Woolf, bu yaş grubundaki Kovid-19 kaynaklı günlük ölümlerin haftalık ortalamasının kasımdan itibaren üçe katlandığını bildirdi. Sayılar, günlük ölümlerin 826’dan iki bin 430’a yükseldiğini gösterdi.

ABD’de onlarca yıldır önde gelen ölüm nedenleri olan kalp hastalığı günde yaklaşık bin 700, kanserse bin 600 ölüme neden oluyor.

Kovid-19, 35 ila 44 yaştaki kişilerin ölüm nedenleri arasında üst sıralarda bulunan araba kazası ve solunum hastalıklarını geçse de intihar, kalp hastalıkları ve kanserin arkasında kaldı. 35 yaşın altındakiler içinse aşırı dozda uyuşturucu, intihar ve araba kazaları başlıca ölüm nedenleri olmaya devam ediyor.

Profesör Woolf, sayıların Kovid-19 tehdidini bütünüyle yansıtmayacağını da düşünüyor. Zira çalışma, haberlerde bildirilen ölüm sayılarını referans alıyor. Yani resmi hesaplamalarda sayılmayan fazladan ölümleri içermiyor.

Medical Xpress'in aktardığına göre, Woolf, pandemi kaynaklı aksaklıkların neden olduğu gecikmeler, yanlış kodlamalar ve ölümlerin raporlanmasıyla gerçek sayıların halka açıklanandan yüzde 20 daha fazla olabileceğini söyledi. Söz konusu aksaklıklar arasında gecikmiş ameliyatlar, kaçırılan doktor randevuları, izolasyonun sosyoekonomik etkisi ve iş kayıpları bulunuyor.

Woolf’a göre, ilkbahar ve yaz döneminde bölge bölge yaşanan dalgalanmalar meydana gelse de şu anda yaşanan ulusal çapta dalgalanma gibisi daha önce görülmedi. Bulaşıcı bir hastalığın ülkede başlıca ölüm nedeni haline gelmesinin çok sık yaşanmadığını belirten Woolf, yaşanan ölümlerin önlenmiş olabileceğini söylerken şöyle devam etti:

İleriye bakmak aşı için umut veriyor. Fakat aşı, şu anda ölen insanları kurtaracak kadar hızlı gelmiyor. Amerikalıların maske takma, sosyal mesafe ve kalabalık toplanmalardan kaçınma konusunda ciddileşmesi önemli. Aksi takdirde, daha korkutucu sayılar göreceğiz ve Kovid-19 çok uzun süre boyunca başlıca ölüm nedeni olmaya devam edecek.

Bununla birlikte, Woolf’a göre, Kovid-19 kaynaklı mevcut ölüm oranı, her gün 150 yolcu taşıyan 15 uçağın düşmesine eşdeğer. VCU Tıp Fakültesi dekanı Dr. Peter Buckley de şöyle konuştu:

Şu an her 40 saniyede bir Amerikalı Kovid-19 sebebiyle ölüyor.

Çalışma 17 Aralık’ta, hakemli tıp dergisi JAMA’de yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress, WebMD

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU