Cambridge öğrencisi Regeni “İngiliz ajanı” sanılarak öldürülmüş

Yeni bir tanık, Mısırlı istihbarat ajanlarının kendi aralarında “İtalyan adamın İngiltere için çalıştığını düşündük” diye konuştuğunu söyledi

2017’de Roma’daki İtalyan parlamentosunun önünde düzenlenen protestoda Giulio Regeni’nin resmini taşıyan aktivistler / Fotoğraf: AFP

Mısır’da gördüğü işkence sonrası hayatını kaybeden Cambridge Üniversitesi öğrencisi Giulio Regeni’nin İngiliz ajanı sanıldığı için öldürülmüş olabileceği belirtiliyor. 

İtalyan gazetesi Correre della Sera’nın haberine göre, Ocak 2016’da kendisinden günlerce haber alınamayan Regeni’nin cansız bedeni Mısır’ın başkenti Kahire’de yol kenarında bulundu.

28 yaşındaki İtalyan gencin cesedinde işkence izlerine rastlanırken, Regeni’nin kemiklerinin kırıldığı, dişlerinin parçalandığı ve derisine bazı harflerin kazındığı ortaya çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Regeni’nin ailesi, Cambridge Üniversitesi Girton Koleji’nde doktorasını yapan oğullarının Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye muhalif işçi sendikalarını araştırdığı için güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğüne inanıyor. 

Şimdilerde ortaya çıkan yeni bir tanık, Regeni ailesine, Mısırlı bir istihbarat ajanının “İtalyan adam” hakkında konuşmasına kulak misafiri olduğunu ve bu kişinin öğrenciyi bir İngiliz ajanı sandığı için dövdüğünü söylediğini anlattı. 

Gazeteye göre istihbarat ajanı, “Onu, İngiliz casusu olduğunu düşündüğümüz için aldık. Arabaya koyduktan sonra dövdük. Ben de yüzüne vurdum” dedi. 

Söz konusu konuşmanın 2017’de adı verilmeyen bir Afrika ülkesinde düzenlenen polis kongresinde geçtiği belirtildi. 
 


Mısırlı ajanın adı, İtalyan savcılara iletildi. Yeni delili dikkate alan savcılar, 2017’deki konuşmada bahsi geçen kişinin yerini öğrenmek için Mısırlı meslektaşlarından talepte bulundu.

Güvenlik güçlerinin 2016’da Regeni’nin ölümünde payı olduğu iddialarını şiddetle reddeden Mısır yönetimi, ilk önce gencin bir araba kazasında öldüğünü savunmuş, ardından cinayeti bir çetenin üzerine yıkmıştı. 

İtalya, Regeni’nin ölümüyle ilgili soruşturmanın ağırdan alınmasına tepki olarak Nisan 2016’da Kahire büyükelçilerini geri çağırmış ancak bundan bir yıl sonra Mısır’a yine elçi göndermişti. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU