Dört ilaç şirketiyle anlaşan Yeni Zelanda, komşu ülkelere de ücretsiz aşı dağıtacak

Ardern, Pasifik'te daha geniş bir alanda aşılama sağlamak için ülkesinin Avustralya'yla birlikte çalıştığını belirtti

Aşı kampanyasıyla ilgili son gelişmeler Ardern tarafından paylaşıldı (AFP)

Yeni Zelanda satın aldıkları koronavirüs (Kovid-19) aşılarını hem kendi vatandaşlarına hem de komşusu küçük devletlere ücretsiz temin edeceklerini duyurdu.

Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip ada ülkesi, Pfizer-BioNTech ve Janssen Pharmaceutica'nın ardından ilaç şirketleri AstraZeneca ve Novavax'tan da aşı satın aldıklarını bildirdi.

Hükümet yetkilileri perşembe günü yaptıkları açıklamayla hem kendi vatandaşlarına hem de istemeleri halinde komşu ülkeler Tokelau, Cook Adaları, Niue, Samoa, Tonga ve Tuvalu'ya ücretsiz doz vereceklerini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NPR'ın haberine göre Başbakan Jacinda Ardern düzenlediği basın toplantısında, bu girişimin ülkenin şimdiye kadarki en büyük aşılama uygulaması olacağını söyledi.

"Daha önce tüm dünya, nüfuslarının tamamını aynı anda aşılamaya çalışmamıştı” diyen Ardern, "Bu, haftalar değil aylarca devam edecek bir uygulama olacak ancak ön satın alma anlaşmalarımız, söz konusu aşıların güvenli olduğu onaylanır onaylanmaz Yeni Zelanda'nın yoluna devam etmek için iyi bir konuma sahip olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.

Ardern ayrıca, Pasifik'te daha geniş bir alanda aşılama sağlamak için ülkesinin Avustralya'yla birlikte çalıştığını vurguladı.

Oxford Üniversitesi-AstraZeneca aşısı ve Novavax aşısı, Yeni Zelanda'nın Pfizer-BioNTech ve Janssen Pharmaceutica'dan daha önce kabul ettiği aşı alımlarına eklenecek. Hükümete göre, yeni anlaşmalar AstraZeneca'dan 3,8 milyon kişiye yetecek 7,6 milyon doza ve Novavax'tan 5,36 milyon kişiye yetecek 10,72 milyon doza erişim sağlıyor. Her iki aşının da iki doz alınması öngörülüyor.

Aşıların güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, ülkedeki aşılama sürecinin önümüzdeki yılın başlarında sınır kontrol personeli ve daha sonra diğer gerekli çalışanlarla başlaması ve genel nüfusun yılın ikinci yarısında aşıya ulaşmış olması bekleniyor.
 


"Sınırların hemen açılmasını beklemeyin"

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde başarı hikayelerinden biri olarak gösterilen Yeni Zelanda, hayati öneme sahip turizm endüstrisini etkileme pahasına sınırlarını kapalı tutarak virüsün topluma yayılma oranını azaltmıştı.

Yeni gelişmeleri duyuran hükümet yetkilileri vatandaşlara, Kovid-19'a karşı aşılamaya başlamanın ülkenin sınır kapılarını hızlı bir şekilde yeniden açacağı anlamına gelmediğini hatırlattı.

Kovid-19'la Mücadele Bakanı Chris Hipkins, "Sınırlara dair herhangi bir karar vermek için Yeni Zelanda nüfusunun yeterince korunduğundan emin olmamız gerekiyor" dedi.

Salgında Yeni Zelanda'da bugüne kadar 2 bin 100 kişi enfekte olurken 25 kişi hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU