Menemen’de kurayla başkan seçimine mahkemeden durdurma

Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt, oylamalarda eşitlik bozulmayınca kura çekilerek başkanvekili olarak seçilmişti

Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt'un başkanvekili seçildiği kurayı AK Parti yargıya taşımıştı / Fotoğraf: İHA

“Zimmet” ve “irtikap” suçlarından gözaltına alınan ve ardından tutuklanan eski CHP’li Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yerine yapılan 5 tur oylamanın sonunda eşitlik bozulmayınca başkanvekilinin belirlenmesi kuraya kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kura sonucu AK Partili Aydın Pehlivan ile yarışan Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt başkanvekili olarak seçilmişti.

Ak Parti itiraz etti

AK Partili meclis üyesi Aydın Pehlivan, konuyu mahkemeye taşıyarak seçimin iptalini istedi.

Pehlivan, yasa gereği oylamanın açık ve şeffaf kutuda değil kapalı torbada yapılması şartının ihlal edilmesini gerekçe göstererek seçimin kura kısmının “yürütmesinin durdurulması” istemiyle dava açtı. Menemen Belediyesi de talep üzerine seçim gününe ilişkin tutanaklar, zarf, oy pusulaları ve kamera kayıtlarını İzmir 2. İdare Mahkemesi’ne iletti. 

Mahkeme yürütmeyi durdurdu

İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin "usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği" gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Delilleri değerlendiren mahkeme heyeti, kura çekiminin torba yerine şeffaf bir fanusta yapılması sebebiyle gizli oylama kuralına uyulmadığı ve kuranın kapalı bir torbada yapılmadığı gerekçeleri ile yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Mahkemenin kararında olayın özetine yer verilirken davacı Aydın Pehlivan ve Deniz Karakurt arasında geçen başkan vekilliği seçiminin ilk üç turunda seçilmeye yeter oy sayısına her iki adayın da ulaşamaması ve son turda her iki adayın eşit oy alması üzerine kura çekilmesi suretiyle seçimin tamamlandığı belirtildi. 

Mahkemeye gönderilen tutanaklar ve görüntü kayıtlarının incelendiği, adayların isimlerinin yazılı olduğu oy pusulalarının kırmızı plastik toplar içine yerleştirilmek suretiyle cam bir fanusa konulduğu ve kura işleminin bu cam fanustaki toplardan birinin çekilmesi suretiyle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edildi. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU