Suriye muhalefeti, ENKS'ye yönelik "PKK saldırılarını" kınadı

ENKS'ye saldırıların artması üzerine bir açıklama yapan SMDK, uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulundu

PYD, Barzani yönetimi tarafından ''Rojava Peşmergesi'' adı altında eğitilen binlerce Suriyeli Kürt'ün topraklarına dönmesine izin vermiyor /  Fotoğraf: AFP (Arşiv)

Suriye'deki siyasi muhalefetin çatı yapılanması olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Haseke, Kamışlı, Dırbesiye ve Amude'de Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) binalarına yönelik yapılan saldırıları kınadı.

Geçtiğimiz günlerde bahsedilen kentlerdeki ENKS binaları silahlı ve molotoflu kokteylli saldırıların hedefi olmuştu.

"Saldırıları PKK'nın yaptığına yönelik deliller var"

SMDK'nın bildirisinde bu saldırıların PKK tarafından gerçekleştirildiğine yönelik güçlü delillerin olduğu kaydedildi.

Bildiride, PYD'nin silahlı kanadı olan YPG'ye bağlı unsurların Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırlarına yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ile Peşmerge mevzilerinin bombalananı konusunda uyarıda da bulunularak "Bu eylemlerin amacının bölgede istikrarsızlık ve kaosu besleyerek komşu ülkeleri tehdit eden boyutlara ulaşmasından endişe ediyoruz" denildi.

Uluslararası sorumluluk çağrısı

PKK'nın eylemlerine ilişkin soruşturma açılarak sorumlulardan hesap sorulması gerektiğinin belirtildiği bildiride, "Örgüte destek veren bazı uluslararası güçlerin bu noktada sorumluluk almasını bekliyoruz'" denilerek şu ifadelere yer verildi:

Fırat Nehri'nin doğusunda kalan bölgede PYD ile PKK arasındaki ilişkinin artık son bulması gerekmektedir. Bununla beraber, örgüt militanlarının sivillere yönelik ihlalleri ve Esed rejimi ile ortaklaşa yürüttüğü eylemler durdurulmalıdır. Terör örgütü PYD'nin izlediği bu politika, Suriye halkının talepleri ve bu halkın bir parçası olan Kürt vatandaşların iradesiyle taban tabana zıttır.

Iraklı Kürtlerin önemli bir bölümünün lider olarak kabul ettiği Barzani çizgisinde siyaset yapan ENKS aynı zamanda SMDK'nın bir bileşeni
 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU