Bilim insanları mercan resiflerini yosunlardan kurtarmanın yolunu buldu: Kral yengeçler

Kral yengeçlerin başarılı olması için yeni ve somut çalışmalar yapılması gerekiyor

Avustralya'daki Büyük Bariyer Resifi de iklim değişikliği nedeniyle ağarıyor (AFP)

ABD’deki bilim insanları, kral yengeçlerin mercan resiflerini tehdit eden deniz yosunlarını yiyerek onları kurtarabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mercan resifleri iklim değişikliği, aşırı avlanma, hastalık ve ötrofikasyon (alglerin aşırı çoğalması) sebebiyle tehdit altında. Zira bu sebepler, özellikle Karayipler’deki resiflerde, yosunların çoğalmasına neden oldu. Resiflerde ılık sular yüzünden ağarma, asitli su ve kirlilik de meydana geliyor.

Florida International Üniversitesi’nden Profesör Mark Butler, yosunların, mercanlar üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu ifade etti.

Bunlar arasında, aşırı büyüyen yosunların, mercan resiflerinin ihtiyaç duyduğu güneş ışığını engellemesi, üremesini azaltan ve onları hastalıklara karşı korumasız hale getiren kimyasallar salması ve onlara zarar veren resif süngerlerinin çoğalmasını sağlaması bulunuyor.

Daily Mail'in haberine göre, Profesör Butler, tropikal adalardan oluşan Florida Keys’teki mercan resifleri gibi habitatları 30 yıldan uzun süredir inceliyor. Mercan resiflerinin 2100’e kadar tamamen yok olacağı düşünülse de Butler’ın bu aşinalığı, Karayip kral yengecinin (Mithrax spinosissimus), bu sorunu çözebileceğini gösterdi.

Genellikle gece dolaşan bu tür, Karayipler’in en büyük otçul yengeci. Hatta diğer türlerin uzak durduğu yosunları dahi yiyor fakat sayıları, bu aşırı çoğalmayı kontrol altına almaya yetecek kadar değil.

 

250584_web.jpg
Bu yengeç türü iki kiloya kadar ulaşabiliyor (Angelo Spadaro)

 

Bilim insanları, çok sayıdaki yengecin bunu başarıp başaramayacağını öğrenmek için bir dizi deney gerçekleştirdi.

Deneyler sonucunda, yengeçlerin deniz yosunu örtüsünü tek başına yüzde 50 azaltabildiği, daha önceden temizlenmiş resiflerde bu oranın yüzde 70’e kadar çıkabildiğini gösterdi.

Deneyin mercan resiflerinin restorasyonu adına yepyeni bir yol açtığını ifade eden Butler, şu ifadeleri kullandı:

Florida Keys’teki mercan resiflerinde büyük yerli ve otçul yengeçlerin bolluğunun deneysel olarak artırılması, deniz yosunu örtüsünde hızlı düşüşlere sebep oldu. Yaklaşık bir yıl içinde, küçük mercanların ve balıkların bu resiflere geri dönmesiyle sonuçlandı.

Bulgular, otçul yengeçlerin mercan resiflerini yenilemede kullanılabileceğini gösterse de Profesör Butler, yeni ve somut restorasyon çabaları olmazsa çalışmanın bir anlam ifade etmeyeceğini belirtti.

Çalışma, hakemli bilim dergisi Current Biology'de yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU