Kovid-19 sebebiyle OHAL uygulanan Slovakya'da çikolata çalan adam 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya

Adamın kardeşi, Slovakya Cumhurbaşkanı Caputova'dan yardım istiyor

Slovakya OHAL'i 14 Kasım'dan 2020'nin sonuna kadar uzatmıştı (Unsplash)

Kovid-19 pandemisi sebebiyle olağanüstü hal (OHAL) uygulanan Slovakya’da iki adet çikolata çalan bir adam, 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede normal şartlarda bunun gibi küçük hırsızlıklar, en fazla iki yıl hapis cezasıyla sonuçlanıyor. Ancak OHAL sebebiyle bazı suçların cezası, normalde olması gerekenden çok daha yüksek.

Slovakya’nın kuzeybatısında gerçekleşen olaydan sonra, hırsızın kız kardeşi, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova’ya bir yazı yazıp, yaşananlara müdahale etmesini istediğini söyledi.

Russia Today’in aktardığına göre, kadın, hırsızlığın elbette kötü olduğunu ancak kardeşinin karşı karşıya kaldığı cezanın acımasız ve ailesi için bir felaket olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Bir çift çikolata için 10 yıl hapis cezası hayal edilemez. Bugünlerde durum çok zor ve kişiler zor bir hayat yaşıyor.

Çikolata çalan adam, ülkede OHAL sebebiyle küçük suçlar için istenen sert cezalarla karşı karşıya kalan kişilerden sonuncusu.

Başka bir örnek daha önce Zilina’da yaşanmış, Miroslav adlı evsiz bir adam, hamburger çalmaya çalışırken yakalanmıştı. Bundan önce de birçok kez dükkan hırsızlığı yaptığı ve yiyecekle içecek çaldığı için kabarık bir sabıka kaydına sahip Miroslav, suçlarını tekrar ettiği için 15 yıl hapis cezası alma tehlikesiyle karşı karşıya.

Aslında söz konusu katı cezalar, savaş zamanları gibi ülkenin üstünde büyük bir baskı bulunduğu dönemlerde kamu düzenini korumak için. Bu yüzden Slovakya'daki pek çok insan, pandemide bunların uygun olup olmadığını sorguluyor.

Bana bir hesap numarası gönderin, lanet hamburgerin parasını ödeyeceğim. Bu, sağduyudan çok uzak.

Slovakya, küçük suçlar işleyenlerin sert cezalar aldığı tek Avrupa ülkesi değil. Zira nisanda Çekya’daki 25 yaşındaki adam, bir dükkandan 5 adet hamur işi çaldığı için 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

Independent Türkçe, Russia Today

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU