Thunberg ve Ardern arasında iklim polemiği

İsveçli aktivist, iklim acil durumu ilan eden Yeni Zelanda hükümetinin izlediği politikayı eleştiren bir paylaşım yapmıştı

Jacinda Ardern, Greta Thunberg'in paylaşımına yanıt verdi (AFP)

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ülkesinin "iklim acil durumu" ilan etmesinin ardından İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg'den gelen eleştirilere tepki gösterdi.

17 yaşındaki aktivist, Ardern hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadele politikasına değinen bir yazıyı retweet edip "Başka bir deyişle, hükümet 2025'e kadar ülkenin emisyonlarını yüzde 1'den daha az azaltmayı taahhüt etti" ifadesini alıntılamış ve "Bu metin, Yeni Zelanda'nın sözde iklim acil durumu ilanını açıklıyor. Bu elbette tek bir millete özgür bir durum değil" demişti.

Guardian'ın haberine göre Ardern, İsveçli eylemcinin yaptığı paylaşımı görmediğini ancak kendisine bu ifadelerin "Yeni Zelanda'nın 2025 karbon nötr hedefine" atıf anlamına geldiğinin söylendiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda lideri, "Elbette bir hükümetin bütün arzusu bu olsaydı ben de bu bağlamda değerlendirirdim ve ortada eleştirmeye değer bir durum olurdu… Lakin bizim bütün arzumuz bu değil. Dahası, iklim değişikliğine dair planlarımızın tamamı bunlar değil. Yine söylüyorum; gerçekten bizim üzerimize düşen, yükümlülüklerimizi ve beklentilerimizi gerçekleştirme işine bakmaktır" ifadelerini kullandı.

Thunberg'in bu tweet'i paylaşmadan önce daha fazla araştırma yapıp yapmaması gerektiğine dair bir yargıda bulunmayacağını söyleyen Ardern, "Ama aynı şekilde, dışarıda bir yerde azmetme konusunda ısrarı sürdüren insanların olmasının da iyi bir şey olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

Yüzde 1 rakamı, Newsroom'un yayımladığı makalede geçerken, Guardian gazetesi, İsveçli aktivistin bu rakamın Yeni Zelanda'nın karbon emisyonunu durdurmada tek hedefi olduğunu düşünüp düşünmediğinin bilinmediğini aktardı.

Thunberg'in 4,4 milyon takipçili hesabından yaptığı paylaşım tepkileri beraberinde getirirken, Yeni Zelanda İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, hükümetlerinin mümkün olan en hızlı şekilde çalışmaya devam ettiğini ve Thunberg'in zaten bilinen bir hususa dikkat çektiğini söyledi.

Shaw, "Şu anki emisyonlarımızla gelecekte olması gerekenler arasındaki farkı daraltmak için önümüzde uzun bir yol var" dedi.
 


2 Aralık'ta Yeni Zelanda'nın iklim acil durumu ilan ettiğini duyuran Ardern, devlet sektörünün yalnızca elektrikli ya da hibrit araçlar satın almasının şart koşulacağını, mevcut filonun zaman içinde yüzde 20 oranında azaltılacağını ve kamu hizmet binalarında kullanılan kömür yakmalı 200 kazanın tamamının aşamalı bir şekilde kaldırılacağını bildirmişti.

Parlamentoda masaya konan bir önergeyle de ülkeyi 2050'ye kadar net sıfır emisyon yoluna sokmakla görevli bir İklim Değişikliği Komisyonu kurulması kararlaştırılırken, bu sayede Yeni Zelanda'nın yasalar önünde sıfır emisyon hedefine sahip birkaç ülkeden biri haline gelmesi amaçlanmıştı.


Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU