HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: Tedbir alınmazsa, yüksek borç ve faiz yükü gelecek nesillerin ödeyemeyeceği bir noktaya gelecek

Sağlam, iktidarın adil gelir dağılımının sağlanması gerektiğini belirtti

Fotoğraf: AA

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, 2021 bütçe görüşmeleri ile pandemi sürecinde açlık ve israf gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2021 yılı bütçesi Mecliste görüşüldüğünü anımsatan Sağlam şunaları kaydetti:

Bu bütçeye göre gelirler 1 trilyon 101,1 milyar, giderler ise 1 trilyon 346,1 milyar TL olarak hesaplandı. 2021 bütçesinin açıklanan hedeflerinden biri ‘kamu borçluluğunu düşük ve sürdürülebilir düzeylerde tutmak’ olarak açıklandı. Fakat bütçe açığı ise 245 milyar lira olarak öngörüldü. Bütçe gelirlerinin yüzde 22’sini aşan bu açığı kapatmak için mevcut borca yenileri eklenecektir. Bütçe gelirlerinin iki katına ve milli gelirin yarısına yaklaşan borçların yüksek olduğu açıktır. Bu kadar yüksek borç ve dolayısıyla yüksek faiz yükü tedbir alınmazsa gelecek nesillerin de ödeyemeyeceği bir noktaya gelecektir.

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı 3. Genel Kurul Toplantısını değerlendiren Sağlam, "İİT Üyesi ülkelerde 64,5 milyon insanın akut açlık sorunu ile karşı karşıya olduğu açıklandı. Dünya genelinde ise 820 milyondan fazla insanın yetersiz beslendiği belirtildi. Sadece bir yıllık pandemi sürecinde 132 milyon insan gıda yetersizliği ile karşı karşıya kaldı. Üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiği dünyada yetersiz beslenme nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi, salgın hastalıklara kapı aralamaktadır. Her gün binlerce kişi bu sebeplerle yaşamını yitirmektedir. İsraf, adaletsiz gelir dağılımı, kaynak sömürüsü ve kaos, dünyadaki açlığın en önemli sebepleridir" dedi.

Adil gelir dağılımının sağlanması gerektiğini vurgulayan Sağlam şöyle devam etti:

Özellikle İİT’na üye ülkelerde yaşanan gıda yetersizliği ve buna bağlı ölümlerin en önemli sebebi; ülkeleri kasıp kavuran kaostur. Buna rağmen İİT, üye ülkelerin iş birliğini güçlendirecek ve insani dramı sona erdirecek bir çözüm üretmemektedir. İİT’nin yanı sıra İslam Kalkınma Bankası kuruluş amacı da olan ‘geri kalmış ülkeleri kalkındırma’ misyonunu yerine getirmemektedir. Dünyada yetersiz beslenme ve açlık sorunuyla mücadele için gıda israfı mutlaka önlenmeli ve kaynakların sömürülmesi engellenmelidir. Aynı zamanda birçok ülkede var olan ekonomide ‘zümre’ ayrıcalığı engellenerek adil gelir dağılımı sağlanmalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU