İki milyon nüfuslu Diyarbakır'da çocuk nörologu yok

Diyarbakır’da 20 bin hastanın olduğu branşta doktor bulunamıyor

Fotoğraf: Twitter

Diyarbakır'daki hastanelerin Çocuk Nöroloji bölümüne bir yılda 20 bin civarı müracaat yapıldı. Ancak yaklaşık iki milyon nüfusa sahip kentte çocuk nörologunun olmaması aileleri mağdur ediyor. Yüzlerce aile çareyi batı illerine gitmekte arıyor.

Sağlık Müdürü Cihat Tekin, sorunun çözümü için Bakanlığa 3 defa resmi talepte bulunduklarını belirterek, girişimlerinin sürdüğünü söyledi. Tabipler Odası Başkanı Elif Turan ise, boş olan kadroların bir an önce açılması talebinde bulundu.

Diyarbakır'daki kamu hastanelerinde yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor.  Batman, Mardin, Şırnak, Siirt ve Van'ın da aralarında olduğu çevre illerden hastaların geldiği Diyarbakır'da çocuk bölümünün yan dallarında hekim sorunu yaşanıyor. Nüfusun yaklaşık üçte biri çocuk olan kentte böylesine önemli bir branşta doktor kadrosunun boş olması bölge genelinde büyük mağduriyetlere yol açıyor. Çocuğunu tedavi ettirecek hekim bulamayan vatandaşlar, çareyi batı illerine gitmekte bulurken, maddi imkanı olmayanlar ise kaderleri ile baş başa kalıyor.

Bu mağdurlardan biri de Baran ailesi. Diyarbakır'da yaşayan 18 aylık Yusuf İslam Baran'ın ailesi 2.5 aydır çocuk nörologu arıyor. Doktor bulamayan Baran ailesi de yönüne batıya çevirdi.

Çocuğumun beyin gelişimi durdu

Şifa bekleyen minik Baran'ın annesi Ümber Baran yaşadıkları mağduriyete ilişkin Independent Türkçe'ye konuştu.

Oğlunun gelişiminde bir takım sorunlar olduğunu belirten Baran, "Bir süre önce çocuğumuzun beyin gelişimiyle alakalı bir takım gözlemlerimiz oldu. Bu durumu fark edince hastaneye götürmek istedik. Ancak 2.5 aydan buyana kentin en önemli hastanelerinden olan Dicle Üniversitesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastaneleri başta olmak üzere hiçbir kamu kurumunda çocuk nörologu bulamıyoruz.  Çocuğumun beyin gelişimi durmuş. Bu şimdi tespit edilmezse ileride büyük problemlere neden olabilir.  2 milyonluk koca şehirde ne Üniversite ne de Devlet Hastanesinde çocuk nörologu yok. Sadece özelde var. Özeldeki doktorlar da 500 TL'den aşağı çocuklara bakmıyor.  Özel hastanede doktor buluyoruz ancak bu defada emar sorunu çıkıyor. Devlet ve Üniversite hastanesinde nörolog olmadığı için bu defa çocuk emarı çekemiyoruz. Koca şehre bu yakışmıyor. Aylardır mağduruz, bulamazsak mecburen Ankara'ya götürmek durumunda kalacağız. Hali vakti olanlar zaten çocuğunu en iyi hastanelere götürüyor ama insanlarımızın durumu ortada. Umarım yetkililer sesimizi duyar ve bu sorunu çözer" dedi.

Acilen kadro açılmalı

Yaşanan soruna ilişkin Independent Türkçe'ye konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, çocuk nörolog sorunun aylardır devam ettiğini söyledi. Bazı doktorların istifa etmesiyle çocuk nörolog sorunun ortaya çıktığını belirten Kaya, "Bu bir kamu sorunu. Yüzlerce aile 3 aydan buyana mağdur. Bu aileler sağlık sisteminden yararlanamıyor. Maddi durumu olanlar bir şekilde sorunu çözüyor. Ama dar gelirli aileler sıkıntılarıyla baş başa kalıyor.  Kentte, çocuk nöroloji, çocuk romatoloji, çocuk gastroenteroloji, çocuk nefroloji, çocuk genetik hastalıkları ve çocuk metobolizma hastalıkları gibi yan dallarda neydeyse hekim bulunmuyor. Bir çok yan dalda benzeri sıkıntılar var.  İlgili kurumlar bir an önce kadro açmalı ve bu sorunu gidermeli. Çünkü Diyarbakır'da doktor olmayışı bölge illerindeki vatandaşı da etkiliyor.  Diyarbakır aynı zamanda bölge illerine de hitap ediyor. Tüm hastanelere kadro açılmalı ve sorun acilen giderilmeli" şeklinde konuştu.

3.jpeg
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan

 

Sağlık Müdürü: Kısa süre içinde atama yapılır

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin Sağlık Bakanlığı ile görüştüklerini belirten Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihat Tekin ise, "Kentte görev yapan iki çocuk nörologumuz vardı. Biri istifa etti, diğeri raporlu çalışmıyor.  Müdürlük olarak sorunun çözümü için ilk günden bu yana çalışmalarımız sürüyor. Bakanlığa 3 defa resmi yazıyla talepte bulunduk. Girişimlerimiz sürüyor.  Bakanlığımızın kısa süre içinde atama yapmasını bekliyoruz" dedi.

*Çocuk nörolojisi; 0-18 yaş arası çocuklardaki beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp uzmanlık dalıdır. "Pediatrik nöroloji" veya "Gelişim nörolojisi" olarak da biliniyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU