Suudi Arabistan’dan Afrika açılımı

Suudi Arabistan Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan kıta ülkeleriyle işbirliğinin güçlendirilmesi için Afrika turuna çıkıyor

Suudi Arabistan Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan  

Suudi Arabistan'ın Afrika Ülkeleri İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan, bir dizi Afrika ülkesinin ziyaret edecek. Kattan, Riyad ile Afrika ülkeleri arasındaki ikili işbirliğini geliştirmenin yollarının aranacağı ve ortak ilgi alanlarının tartışılacağı diplomasi turuna başlayacak.

Bakan Kattan'ın ziyaret programı Orta Afrika'dan başlayıp ardından Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Angola ile devam edecek ve Zambiya ziyaretiyle sonuçlanacak. Kattan ziyaretinde ülkeler ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesi kapsamında anlaşma ve protokollerin imzalanması bekleniyor.

Bakan Kattan'ın gezisi, Afrika ülkelerinin tamamının ziyareti için (daha önceden) yapılan turları tamamlama niteliğindedir.Bu kapsamda daha önceden , Nijer, Mali, Moritanya, Burkina Faso, Malavi, Zimbabve, Mozambik ve Madagaskar'ı  ziyaret etmişti.

Suudi Arabistan, kurucusu Kral Abdülaziz döneminden beri Afrika kıtası devletleri ve halklarıyla olan ortak çıkarların yönlendirdiği dış ilişkilerine büyük önem vermekte. Geçtiğimiz 90 yıl boyunca Riyad, kıtanın tüm ülkelerine diplomatik temsilci heyetleri gönderip devamlı konsolosluklar açtığı gibi Afrika ülkelerinin tümü için de büyükelçiliklere ve diplomatik temsilciliklere ev sahipliği yaptı.

Bununla birlikte, Suudi Arabistan ile Afrika arasındaki ilişkiler, Kral Selman bin Abdülaziz'in göreve gelmesinden bu yana daha geniş ve kapsamlı bir şekilde gelişmesi açısından bir ivme oluşturdu.Bu ivmenin etkileri , ilişkilerde ve şirketleri güçlendirmek için yapılan girişim çeşitlerinde görülen büyük sıçramayla görüldü. Bunun (ilişkilerin ilerlemesinin) en bariz emaresi Suudi Arabistan'da bir çok Afrika ülkesi ile  daha güçlü siyasi ilişkiler kurmak ve yeni güvenlik bağları ve kurumsal çerçeveler için Afrika işleriyle ilgili bakanlık oluşturulması.

Suudi Arabistan-Afrika ilişkileri, diplomatik ilişkilerin dışında; ekonomik, finansal, bilimsel, kültürel açıdan da derinleşiyor. Riyad yönetimi sömürge dönemi sonrası fakirlikle mücadelede Afrika ülkelerine yardımcı olmaya çalışıyor hem de bu ülkeler arasındaki ihtilaflarda tarafsız bir arabulucu rolü oynuyor.

Aynı şekilde Suudi Arabistan ve Suudi sivil toplum kuruluşları da Afrika kıtasında doğal afetlere ve iç savaşlara maruz kalan çok sayıda sivile insani yardım sağladı. Bununla beraber Suudi Arabistan ve kamu ekonomik kurumları da kıta devletlerine milyarlarca dolar hibe ve geri ödemesiz yardım sağladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU