Endonezya, Bali bombalamalarıyla bağlantılı militanı 18 yıl sonra yakaladı

Zülkarneyn, Güneydoğu Asya'da İslami hilafet inşa etmeyi amaçlayan İslam Cemaati adlı ağın kilit üyelerinden biri

Aris Sumarsono'ya ait olduğu belirtilen arşiv fotoğrafı ve yakalanmasının ardından çekilen fotoğrafı (Endonezya polisi)

Endonezya polisi, 2002 Bali bombalamaları ve diğer ölümcül saldırılardan sorumlu tutulan El Kaide bağlantılı aşırılık yanlısı grubun lideri olduğundan şüphelenilen kişiyi tutukladı.

Zülkarneyn olarak da bilinen Aris Sumarsono, Güneydoğu Asya'da bir İslam halifeliği inşa etmeyi amaçlayan İslam Cemaati ağının kilit bir üyesi.

Polis sözcüsü Ahmed Ramazan'a göre, 2003'ten bu yana yakalanmaktan kurtulmayı başaran Zülkarneyn nihayet perşembe günü Sumatra Adası'ndaki Lampung şehrinde bir eve düzenlenen baskında terörle mücadele güçleri tarafından tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zülkarneyn'in bir dizi saldırıda patlatılan bombaları yaptığından şüpheleniliyor. Bu saldırılar arasında 202 kişinin ölümüne yol açan Ekim 2002 Bali saldırısıyla, Ağustos 2003'te Cakarta'daki Marriott Oteli'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne neden olan saldırı da yer alıyor.

Bali bombalamalarıyla ilgili olarak iki arkadaşı 2008'de idam edilirken Zülkarneyn ortadan kaybolmuştu ve o zamandan bu yana adı ülkenin en çok arananlar listesinde yer alıyordu.

Sözcü Ramazan, Zülkarneyn hakkında konuşurken "Gözaltında ve dedektifler tarafından sorgulanıyor" dedi ve geçen ay tutuklanan birkaç şüpheli militanın sorgularının ardından bu kişinin yerinin polise ihbar edildiğini ekledi.

Ramazan, Zülkarneyn'in İslam Cemaati üyesi bir başka bomba üreticisi olan Upik Lawanga'ya yataklık etmekle de suçlandığını söyledi.

Lawanga, Endonezya'da İslamcı militanlığın yeşerme alanı olarak bilinen Sulawesi Adası'nda yer alan bir pazarda 20'den fazla kişiyi öldürme şüphesiyle geçen hafta Lampung'da tutuklanmıştı.
 


İslam Cemaati grubu, sürgündeki bir grup Endonezyalı militan tarafından 1980'lerde Malezya'da kuruldu. Grup, 1998-2002 döneminde Sulawesi ve Maluku adalarında etnik ve dini şiddet uygulayarak binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Zülkarneyn söz konusu grupla ilişkisi nedeniyle Mayıs 2005'ten bu yana, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından derlenen El Kaide yaptırımları listesinde yer alıyor. Konsey, Zülkarneyn'in El Kaide'nin Güneydoğu Asya temsilcilerinden biri olduğunu ve Endonezya'da Bin Ladin'in ağıyla doğrudan etkileşime giren birkaç kişiden biri olduğunu belirtiyor.

Zülkarneyn, selefi Encep Nurjaman'ın 2003'te Tayland'da tutuklanmasının ardından İslam Cemaati'nin operasyon şefi oldu.

Avustralya ve ABD'nin de desteğini alan Endonezya güvenlik güçleri, takip eden 10 yıl boyunca İslam Cemaati ağını zayıflattı, grubun liderlerini öldürdü ve yüzlerce militanını gözaltına aldı.

Bununla birlikte, son birkaç yılda IŞİD sempatizanları yeni bir tehdit olarak ortaya çıktı ve birçoğu IŞİD'in yanında savaşmak için Ortadoğu'ya gitti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU