İran’da çifte vatandaşlığa sahip araştırmacıya ‘yıkıcı’ araştırma faaliyetleri yürütme suçlamasıyla 9 yıl hapis

İran medyası ve insan hakları grupları tarafından da duyurulan söz konusu hapis cezasına henüz resmi onay verilmedi

İran asıllı İngiliz antropolog Kamil Ahmedi

İran’da Tahran Devrim Mahkemesi, İran asıllı İngiliz antropolog Kamil Ahmedi hakkında ‘yıkıcı’ araştırma faaliyetleri yürütme suçlamasıyla 9 yıl hapis cezası verdi.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’e göre Ahmedi ayrıca İranlı yetkilileri araştırması için ‘İran hükümetini devirmekle suçlanan’ kurumlardan aldığı tutar olan 600 bin euro (727 bin dolar) para cezasına çarptırıldı.

Ajansta yer alan haberde, “Ahmedi, ülkeyi yıkmak isteyen uluslararası kurumların projeleri vasıtasıyla gayrı meşru gelir elde etmekle suçlandı” denildi.

İran medyası ve insan hakları grupları tarafından da duyurulan söz konusu hapis cezasına henüz resmi onay verilmedi.

İran’daki çocuk evlilikleri ve kadın sünneti gibi tartışmalı konuları araştıran Ahmedi, Ağustos 2019’da gözaltına alınmış, ancak üç ay sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ahmedi gözaltına alındığında eşi, New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi’ne çalışmalarının bağımsız olduğunu ve hükümetin onayıyla yayınlandığını söylemişti.

İnsan hakları savunucuları İran’ı diğer ülkelerden tavizler elde etmek için çok sayıda çifte vatandaşlığı olan kişiyi gözaltına almakla suçladı.

Muhalif gazeteci idam edildi

Diğer yandan İran, bir süre Fransa’da sürgünde yaşayan muhalif gazeteci Ruhullah Zem’i, 2017-2018 kışında İranlı yetkililere yönelik protesto dalgasında oynadığı rolü nedeniyle verdiği cezayı onayladı ve idam etti.

Fransa’da mülteci statüsüne sahip olan Zem, Telegram uygulaması üzerinden Amadnews adlı bir kanal açmıştı.

İran’ın çeşitli bölgelerinde 28 Aralık 2017 ile 3 Ocak 2018 arasında yaşanan protestolarda en az 25 kişi hayatını kaybetmişti.

İran yönetimi, hızla siyasi bir hal alan ve pahalı yaşam koşullarına karşı başlatılan bu protesto hareketini bir isyan olarak nitelendirmişti.

İranlı yetkililerin silahlı isyana kışkırtması nedeniyle kanalın bloke edilmesini talep etmesi üzerine Zem’in Telegram hesabı kapatılmıştı.

Zem’in davası Şubat ayında başlamış, muhalif gazeteci, İran’daki en ciddi suçlamalardan biri olan ve idamla cezalandırılan  “yeryüzünde fesat çıkarmak” ile suçlanmıştı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA, Zem’in aynı zamanda ‘düşman ABD hükümeti ile işbirliği içinde Fransa ve bölgede adı belirtilmeyen bir ülke için casusluk yapmaktan, ülkenin güvenliğine karşı çalışmaktan, İslam’ın kutsallığına hakaret etmek ve 2017 protestoları sırasında şiddeti kışkırtmaktan mahkum edildiğini’ aktarmıştı.

İran yargısı, Zem’in Haziran ayında hakkındaki tüm ithamlardan suçlu bulunduğunu bildirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU