Şirin Payzın, CNN Türk günlerini anlattı: Programlara çağrılmayacaklar listesi Ankara temsilcilerinden geliyordu

"Benim HDP’lileri çıkarmamı kesinlikle yasaklamışlardı, hatta bunu yayında söyledim, trollerin hücumuna uğradım"

Fotoğraf: YouTube / CNN Türk

Uzun yıllar CNN Türk’te habercilik yapan ve tartışma programları sunan gazeteci Şirin Payzın mesleğinde yaşadıklarını anlattı.

Kısa Dalga Podcast’ten Kemal Göktaş’a konuşan Payzın, "17/25 Aralık ve Gezi’den sonra kontrol daha fazla CNN Türk yönetimine geçmeye başladı" dedi.

“Toplam 5 isim vardı”

Payzın,  "Biz yine de uzun süre dengeyi gözeterek götürmeye çalıştık. Ben uzun süre Selahattin Demirtaş’ı yayınlarıma alabildim. Ondan sonraki almayalım denilen birçok ismi farklı formatlarda alabildim. 2015’den sonra bu hemen hemen imkânsız hale geldi. Toplam 5 isim vardı ve onların etrafında dönüyordu" ifadelerini kullandı. 

Tartışma programlarına çağrılmayacakların isim listesi olduğunu söyleyen Payzın, bir dönem Kürtler ve çözüm süreciyle ilgili bir dönem de cemaatle ilgili isimlerin alınmadığını dile getirerek "Bir dönem genel yayın yönetmeni editörlere (çağrılmayacaklara ilişkin) liste veriyordu. Ona da kanal yönetiminden liste geliyordu muhtemelen. Ama bir süre sonra farkına vardık ki esas listeler Ankara temsilcilerinden geliyormuş. Bence esas konuşmamız gereken bu" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Pazar kuruldu”

Payzın, şunları anlattı:

CNN Türk’ün son döneminde şunu yaşadık biz. Yani birileri bizim programın içeriğini, oraya çıkardığımız konukları ve o konukların ne dediğini gidip Saray’a Cumhurbaşkanlığına ve oradan aldıkları birtakım isimleri de Aydın Bey'e (Doğan) ya da kanalın üst düzey yönetimine getiriyordu. Aydın Bey'e “Efendim bakın, Cumhurbaşkanlığı bunları sakıncalı buluyor” diyorlar sonra da gidip Cumhurbaşkanı'na ya da ekibine "Efendim bakın CNN Türk hala bu isimleri çıkarıyor” diye bildiğimiz oradan oraya haber taşıyor ve bunu kimi zaman da kendi inisiyatifleriyle yapıyorlardı. Bir takım isimler, tahmin edebilirsiniz kimler olduğunu, gidip diyorlardı ki Aydın Bey’e “Cumhurbaşkanlığı nezdinde en çok ben kıymetliyim. Bakın benim sözümü çok dinliyorlar. Varsa sizin bütün işlerinizi halledebilirim. Ben oraya, buranın temsilcisi olarak neyin ne olduğunu götürebiliyorum" diyorlar, sonra da Saray’a da gidip “Aydın Bey en çok bana güveniyor. Varsa söyleyeceğiniz bir şey bakın bana söyleyin” diyorlardı. Bunlar üzerinden bir pazar kuruldu o dönem.

Demirtaş ne zaman yasaklandı?

Benim HDP’lileri çıkarmamı kesinlikle yasaklamışlardı, hatta bunu yayında söyledim, trollerin hücumuna uğradım. Ne zaman yasakladılar? Selahattin Demirtaş “Seni başkan yaptırmayacağız” dediği gün itibariyle CNN Türk’e HDP’lileri ve Demirtaş’ı çıkaramamaya başladık. Bunun mücadelesini ben çok verdim.

“Bu solcular sizi batıracak”

Ne zaman biz ‘artık bu saçma yasakları bir yana bırakalım’ desek Ankara’dan birileri vergi cezası borcu ve teröre destek suçlamasını hatırlatarak devreye giriyordu. İşin komiği, oradan biri hemen Aydın Bey'i arıyor “Aman, sakın ha böyle bir şey yaptırtmayın, bu solcular sizi batıracak” diyordu.

 

Kısa Dalga Podcast, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU