Fransa'da protesto gösterileri devam ediyor: 142 kişi gözaltına alındı

Paris'teki protesto gösterilerinde eylemciler ve polis arasında gerginlik yaşandı. Eylemciler, bir motosikleti ateşe verdi

Fotoğraf: AA

Fransa'da bu hafta sonu da "Küresel Güvenlik" ve "Ayrılıkçı" yasa tasarısı protesto edildi.

Paris'teki Chatelet Meydanı'nda toplanan eylemciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. 

Eylemciler, güvenlik yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti.
 

20201212_2_45830747_60582640.jpg
Fotoğraf: AA


İslamofobi karşıtı göstericilerin de katıldığı eylemde, Macron yönetiminin İslam karşıtı söylemi ve Müslümanlara ait kuruluşların denetlenmesi için hazırlanan "ayrılıkçı" yasa tasarısı da protesto edildi. 

Republique Meydanı'na yürüyen eylemcilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. 

Eylemciler, bir motosikleti ateşe verdi. Polis, meydanda eylemcilere tazyikli suyla müdahale etti. Eylemde polisin müdahalesi sonucu bir kişi yüzünden yaralandı.
 

20201212_2_45830747_60582649.jpg
Fotoğraf: AA


İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, başkentteki gösteride 142 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 5 bini Paris'te olmak üzere ülke çapındaki eylemlere 26 bin 417 kişi katıldı. Geçen haftaki gösterilerde 57 binden fazla kişi yer aldı.

Küresel Güvenlik tasarısı nedir?

Ulusal Mecliste kabul edilen tasarı, Ocak 2021'de Senatonun onayına sunulacak. Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha Mecliste oylanacak.

Tepkiler üzerine tasarının 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verilmişti. 

Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde "drone" kameralarının yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor. 

Tepkiler üzerine tasarının 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verilmişti. 

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açılmıştı.

Sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, ülkede polislerin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını ortaya koyuyor.

Ayrılıkçı yasa tasarısı nedir?

"İslamcı ayrılıkçı" olarak bilinen ve adı "Cumhuriyet değerlerini güçlendiren" olarak değiştirilen yasa tasarısı, camilerin finansmanının daha sıkı şekilde denetlenmesi, Müslüman derneklerin kontrolünün artırılması, din görevlilerinin yurt dışından gelmesinin engellenmesi hedefleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU