Greta Thunberg dünya liderlerine veryansın etti: Vaktimizi boş sözlerle harcıyoruz

Thunberg, insanlığın bu hızla devam etmesi halinde "1,5 derece hedefi için ayrılan karbon bütçesinden geriye kalanın 7 yıl içinde biteceği" uyarısında bulundu

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg paylaştığı video mesajda, iklim krizine dair "uzak ve varsayımsal hedefler konduğunu" belirterek hükümetlerin "boş sözler" sarf ettiğinden bahsetti.

12 Aralık 2015'te 196 ülke tarafından kabul edilen Paris Anlaşması'nın üzerinden tam 5 yıl geçerken, Thunberg "gerekli eylemlerin hâlâ görünürde olmadığını" söyledi.

17 yaşındaki aktivist Instagram'da yayımladığı videoda, 10,5 milyon takipçisine #FightFor1point5 (1,5 İçin Savaşın) çağrısı yaptı.

Bu çağrı, Paris Anlaşması'nda ortaya konan ve dünyada sıcaklık değerlerindeki ortalama artışın sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 dereceden fazla olmasını engelleme amacını işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Thunberg, buna karşın, insanlığın bu hızla devam etmesi halinde "1,5 derece hedefi için geriye kalan karbon bütçesinin 7 yıl içinde biteceği" uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) ve araştırma grupları geçen hafta yaptıkları açıklamada, sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütlerinin, tecrit önlemleri ve pandemi nedeniyle emisyonlarda yaşanan düşüşe rağmen bu yüzyılda ısınmayı 3 derecenin üstüne çıkaracak şekilde bir artışı beraberinde getireceğini belirtti.

BM Çevre Programı yayımladığı yıllık değerlendirmede, 2020'de kaydedilen karbon kirliliğindeki yüzde 7'lik düşüşün genel olarak küresel ısınma üzerinde "önemsiz bir etkiye" sahip olacağı tespitine yer verdi. Kuruluş, ülkeleri fosil yakıt kullanmaktan hızla uzaklaşması gerektiği konusunda uyardı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke de cuma günü yaptıkları açıklamayla, 2030 sera gazı azaltma hedefini 1990'da kaydedilen seviyelerin en az yüzde 55'ine çıkarmayı kabul etti. Mevcut taahhütse yüzde 40 seviyesinde.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter'da haberi doğrulayarak Avrupa'yı "iklim değişikliğiyle mücadelenin lideri" olarak nitelendirdi. Bu çıkış, Belçika'nın başkenti Brüksel'de alınan kararın ardından geldi.

Buna rağmen Thunberg uyardı:

İhtiyacımız olan acil eylem söz konusu olduğunda, boş sözlerle yeni yasal boşluklar yaratarak zamanımızı boşa harcadığımız için hâlâ tam bir inkar durumundayız.

İklim aktivisti, Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) isimli iklim protesto hareketine liderlik ediyor. Söz konusu hareket 2018'de, küresel ısınmayı protesto etmek için bir okul grevi başlatmaya karar veren ve o sıralarda 15 yaşında olan Thunberg tarafından kurulmuştu. Bu adım, iklim değişikliğine karşı küresel çapta okul grevlerinin başlangıcı olmuştu.
 


Paris Anlaşması'ndan bu yana geçen 5 yıl şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak 5 yıl olurken, Thunberg paylaştığı videoda insanları harekete geçmeye ve "sanki hiç yarın olmayacak gibi yaşamayı" bırakmaya çağırdı.

"Bir krizin kriz olarak görülmeden çözülemeyeceğine" dikkat çekmek isteyen Thunberg, insanları "birleşmeye" ve "farkındalığı yaymaya" davet etti.

Buna rağmen Thunberg mesajını daha olumlu bir notla bitirerek şunları söyledi:

Umut var... Umut biziz, biz insanlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU