Kazimi bu hafta Türkiye'yi ziyaret edecek

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hasan Janab, “Bu ayın 17'sinde gerçekleştirilecek olan ziyaret kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşülecek” dedi

Fotoğraf: AFP

Irak hükümet kaynakları, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin önümüzdeki hafta güvenlik, su ve ekonomi konularını görüşmek üzere kapsamlı bir bakanlık heyeti başkanlığında Türkiye'ye geleceğini doğruladı.

Konuyla ilgili açıklamada "Ziyaret, Irak ile Türkiye arasında su dosyasının yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkiler hakkındaki görüşmelerin devamı niteliğinde" ifadeleri kullanıldı.

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hasan Janabi, dün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu ayın 17'sinde gerçekleştirilecek olan ziyaret kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşülecek. Kazimi'nin ziyareti öncesinde de Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin; güvenlik, siyasi ve ekonomik dosyalar gibi ikili ilişkilerle ilgili her türlü hususla ilgili anlaşmaya hazırlık amacıyla ziyarette bulunacak.


Gözlemciler; suyla ilgili dosyalar, Türk kuvvetlerinin Irak'taki varlığının artırılması ve iki ülkenin de Irak topraklarında faaliyet gösteren PKK ile mücadele çabaları başlıklarının Ankara ile Bağdat arasındaki görüşmelerin öncelikli konuları arasında yer alacağı görüşündeler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PKK ile mücadele kapsamında Ninova ilindeki Başika kasabasında sabit askeri gücü bulunan Ankara'ya bağlı kuvvetler, Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) iki ülke arasındaki sınır şeridinin en az 20 kilometre derinliğinde yer alıyor.

Türk Hava Kuvvetleri'nin operasyonları iki ülke arasında siyasi krizlere neden olmuştu.

Irak Su Kaynakları Bakanlığı dün, ülkenin Dicle ve Fırat sularındaki payını belirlemek için gelecek yılın başlarında Türkiye ile görüşmeler yapılmasını önerdi.

Su Kaynakları Bakanlığı Sözcüsü Avn Ziyab, Irak haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Irak, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla birkaç farklı not sundu. Bu, Türk tarafı ile görüşmelerin devamına ilişkin bir tarih belirlemek amacıyla Türkiye'deki Irak Büyükelçiliği'ne gönderildi. Ancak şimdiye kadar bir sonraki toplantıya karar verilmedi. Suyun sabit payını belirlemek için muhtemelen önümüzdeki yılın başında görüşmeler gerçekleştirilecek.


Irak; Türk ve İran makamlarının Irak'ın su arzını engellediğini, bunun bilhassa Türkiye'nin Dicle Nehri üzerine inşa ettiği ve 2018'de açılan Ilısu Barajı gibi barajların yapılmasının ardından su payını olumsuz etkilediğini öne sürüyor.

Su Kaynakları Bakanlığı Sözcüsü Ziyab, konuya dair şunları söyledi:

Tanklardaki mevcut stok iyi durumda. Ancak bu konudaki sorunların çözülmesi için Türk tarafı ile görüşülmeli. Irak'ın Ankara ile yürüttüğü girişimler devam ediyor. İran'la mevcut görüşmeler ise koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleştirilmedi. Bakanlık bu konuda müzakereleri sürdürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU