Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşı acil kullanım onayı aldı

ABD’de ücretsiz uygulanacak aşının kullanılmasına 24 saatten kısa sürede başlanması bekleniyor

Fotoğraf: AA

Pfizer ve BioNTech ortaklığında geliştirilen Kovid-19 aşısı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) acil kullanım onayı aldı.

FDA, aşının 16 yaş ve üstü kişilere verilebileceğini söyledi. Aşı ilk olarak sağlık çalışanlarına yapılacak. ABD hükümeti, aşının dağıtımına hemen başlanacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı videolu mesajda, ilk aşının 24 saatten daha kısa bir sürede yapılacağını duyurdu.

Bağımsız uzmanlardan oluşan FDA danışma kurulu, önceki gün düzenlenen toplantı sonrasında yaptığı oylamada 4'e karşı 17 oyla Pfizer aşısının acil kullanımı için FDA'ya yetki vermişti.

Moderna aşısı hakkındaki karar 17 Aralık’ta

FDA, 8 Aralık'ta yaptığı ön açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısının 'güvenilirliğini ve etkinliğini' doğrulamıştı. Yüzde 95 etkili olduğu belirtilen aşının ilk dozdan yaklaşık 10 gün sonra Kovid-19'a karşı güçlü koruma sağladığı belirtilmişti. Aşının 21 gün arayla iki doz şeklinde uygulanması önerilmişti.

ABD merkezli biyoteknoloji firması Moderna'nın 'mRNA-1273' adlı aşısı da 17 Aralık'ta -FDA bağımsız uzmanlar kurulu tarafından değerlendirmeye alınacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU