37 kişiyi öldürmekle suçlanan Zodiac'ın şifreli mesajı 51 yıl sonra çözüldü

Çözülen son mesajda da kimliğine dair herhangi bir ipucuna yer vermeyen katilin, Amerikalı yetkililere meydan okuduğu görülüyor

(David Oranchak/YouTube)

ABD'de 1960'ların sonlarında terör estiren ve hikayesi filme de konu olan Zodyak Katili'nin San Francisco Chronicle gazetesine gönderdiği kriptolu mesaj 51 yıl sonra çözüldü.

Mesaj üzerinde çalışan uzmanlar, 1968-1969 yıllarında en az 5 kişiyi öldürdüğü doğrulanan ancak toplamda 37 kişiyi öldürdüğü iddia edilen ve bu cinayetlerle birçok seri katile ilham verdiği konuşulan katilin mesajında, bu suçları neden işlediği ya da kimliğinin ne olduğuna dair bir ipucu vermeden yetkililere meydan okuduğu belirtildi.

Kimliği gizemini korumaya devam eden katilin, "Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğleniyorsunuzdur... Gaz odasından korkmuyorum çünkü beni en kısa sürede cennete gönderecek, çünkü artık benim için çalışacak yeterince kölem var" dediği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

46 yaşındaki Amerikalı web tasarımcısı David Oranchak'ın 2006'da üzerinde çalışmaya başladığı karmaşık kodu deşifre etmesi birkaç bilgisayar programı ve yıllar aldı. Oranchak bulgusunu YouTube kanalından da paylaştı.

Avustralyalı matematikçi Sam Blake ve Belçikalı bir lojistikçi olan Jarl Van Eykcke de bu zor işte Oranchak'a yardım etti. Oranchak keşfini San Francisco Chronicle gazetesiyle ve soruşturmayı yürüten FBI ile paylaştığını kaydetti.

Kaliforniya'da yayın yapan gazeteye gönderilen ilk mesajın şifresi, bir öğretmen ve onun eşi tarafından Temmuz 1969'da çözülmüştü. Bu mesajda katil "Öldürmeyi seviyorum çünkü çok eğlenceli" demiş, "öbür dünyada kendisine hizmet etmek üzere topladığını iddia ettiği kölelere" atıfta bulunmuştu.

Ancak bu ilk mesajda kullanılan kodun, 17 sütuna yayılmış 340 karakter içerdiği için "340 şifre" adı verilen yeni koddan çok daha basit olduğu kaydedildi.

Oranchak, "Zodyak'a dair kripto topluluğundaki hepimiz, bu şifreyle, hangi harflerin sembollere ait olduğunu anlamanın ötesinde bir adım daha atıldığını fark ettik ve bulduğumuz şey de buydu" dedi.
 


340 şifresi, sol üst köşeden başlayarak ve bir kutu aşağı ve iki kutu sağa kaydırılarak çapraz olarak okunuyor.

Uzman, YouTube kanalında yayımladığı bir videoda, dibe ulaşıldığında okuyucunun karşı köşeye geri dönmesi gerektiğini söylüyor.

Yönetmen David Fincher'ın çektiği 2007 yapımı "Zodiac" filminde başrolde oynayan Jake Gyllenhaal, San Francisco Chronicle'da çalışan ve katilin gönderdiği kodları deşifre etmek için büyük çaba harcayan Robert Graysmith karakterini canlandırmıştı.


Independent Türkçe, India Today

DAHA FAZLA HABER OKU