MUBI doğruladı: Ünlü yönetmen Kim Ki-duk, Letonya'da öldü

Koreli yönetmenin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı

Ünlü yönetmen ülkesinde karşı karşıya olduğu cinsel saldırı ve taciz suçlamalarıyla gündeme gelmişti (AFP)

Letonya’nın en popüler internet portallarından biri olan Delfi, bir süredir ülkede bulunan Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk’un koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ülkenin başkentinde düzenlenen belgesel film festivali ArtDocFest/Riga’nın direktörü Vitaliy Manskiy ve çevrimiçi film izleme platformu MUBI de yönetmenin öldüğünü doğruladı.

Komşu ülke Litvanya'nın kamu yayıncısı LRT English'in haberine göre 59 yaşındaki film yönetmeni, oturma izni alabilmek için mülk satın almak amacıyla Letonya'daydı.

Yönetmenin meslektaşları Kim Ki-duk’un önceden planlanan toplantılara gelmediğini ve onu hastanelerde aradıklarını belirtti.

 

 

Ünlü yönetmenin Kovid-19 nedeniyle Cuma gece yarısı hastanede hayatını kaybettiği ifade edildi. 

Bununla birlikte yönetmen cinsel taciz ve saldırı suçlamalarının ardından açılan soruşturmalardan sonra yurtdışına yaşama kararı aldığı sosyal medyada öne sürüldü. Kim Ki-duk çalıştığı kadın oyunculardan birinin kendisine cinsel saldırı davası açmasının ardından son birkaç yıldır #MeToo hareketinin merkezindeki isimlerden biriydi.

Variety'nin haberine göre bahsi geçen dava fiziksel delil yetersizliği nedeniyle düşmüş ve yönetmen mütevazı bir para cezasıyla kurtulmuştu. Ancak aynı yıl üç kadın oyuncu daha yönetmene benzer eleştiriler yöneltmişti. 

Venedik, Berlin ve Cannes gibi uluslararası film festivallerinde önemli ödüller alan Güney Koreli yönetmen Boş Ev (3-Iron), İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring), Ağ (The Net), Acı (Pieta), Nefes (Soom, Breath) gibi filmlerle tanınıyor. 

 

Independent Türkçe, LRT English, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU