Küba'dan tarihi karar: İkili para sistemi bitiyor

Konvertibl Küba Pesosu, 1994'ten bu yana iki resmi para biriminden biri

Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Komünist Parti Genel Sekreteri Raul Castro, yeni planı birlikte duyurdu (Reuters)

Küba’da yıllardır kullanılan ikili para sisteminin sona ereceği, yerel para birimi ve döviz kurunun birleştirileceği açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küba Komünist Partisi Genel Sekreteri Raul Castro’yla beraber televizyonda açıklama yapan Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, 1 Ocak’tan itibaren döviz kurunun 24 Küba pesosu 1 ABD Doları’na denk gelecek şekilde sabitleneceğini duyurdu. Diaz-Canel, bu adımın Küba ekonomisindeki mevcut sorunları hızla çözecek sihirli bir formül olmadığını ancak ekonomik verimliliği artırmayı amaçladıklarını belirtti.

Küba’da özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla büyüyen ekonomik krize çözüm olarak, 1994’te Küba Pesosu (CUP) ve Konvertibl Küba Pesosudan (CUC) oluşan ikili para sistemi yürürlüğe konmuştu.

Hükümet, yıllardır süren ABD ablukasının ve pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntılara karşı hazırladığı canlandırma planı kapsamında, ikili para sistemine son vermeyi planladığını daha önce açıklamıştı. Bu planla sosyalist ülkede maaşların ve sosyal desteğin de artırılması planlanıyor. Hükümet ayrıca ülkede spekülasyonun ve stoklamanın önüne geçmeyi amaçlıyor.

Ancak bu adımın yüksek tüketici talebi ve arz yetersizliği sonucu enflasyonun kısa vadede artmasına yol açabileceği belirtiliyor.


Independent Türkçe, teleSUR

DAHA FAZLA HABER OKU