Griezmann'dan Huawei'ye Uygur tepkisi; reklam anlaşmasını iptal etti, Barcelona destek verdi

Futbolcu Griezmann, Çin'in Doğu Türkistan'daki faaliyetleri nedeniyle Çinli teknoloji şirketi Huawei ile reklam anlaşmasını iptal etti

Fotoğraf: Reuters

La Liga takımlarından Barcelona'da forma giyen Fransız milli futbolcu Antoine Griezmann, Huawei'nin Uygur Türklerine yönelik yüz tanıma sistemi geliştirilmesine katkı sağladığının ortaya çıkmasının ardından şirketle bağını kopardı.

Barcelona da Griezmann'ın aldığı karara destek verdi.

Euronews’in aktardığına göre kişisel Instagram hesabından da açıklama yapan Griezmann, "Huawei'nin yüz tanıma yazılımı kullanarak "Uygur uyarısı "geliştirilmesine katkıda bulunduğuna dair güçlü şüphelerin ardından, bu şirketle ortaklığımı derhal sonlandırdığımı duyuruyorum. Huawei'yi bu suçlamaları basitçe reddetmeye değil, bu kitlesel baskıyı kınamak için mümkün olan en kısa sürede somut adımlar atmaya ve insan haklarına saygıya katkıda bulunmak için de etkisini kullanmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin'i Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde büyük bir veri programı ile Uygur Türklerini gelişigüzel gözaltına almakla suçlamış, Sincan'ın Aksu vilayetinden 2 binden fazla tutuklunun listesine ulaştıklarını bildirmişti.

''Entegre Ortak Operasyonlar Platformu'' (IJOP) adlı büyük veri programının söz konusu listedeki kişileri hedef aldığını söyleyen HRW, yetkililerin bu kişileri daha sonra siyasi eğitim kamplarına gönderdiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU