Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, tacize uğradığını açıklayan kadınlara destek verdi: Kimden gelirse gelsin bu tarz davranışları kınıyoruz

Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo gibi yazarların tacizine uğradıklarını ifade eden kadınlara destek büyüdü. Twitter'da başlatılan ve Pelin Buzluk ile Aslı Tohumcu'nun da yer aldığı hareket, edebiyat dünyasının "me too"su olarak adlandırılmaya başlandı

TBYM: Tekrarını önlemek ve toplumu böylesi rezaletlerden kurtarmak amacıyla çalışmalar yapmak hepimizin görevidir / Fotoğraf: Pixabay

Aralarında Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu gibi yazarların bulunduğu pek çok kadının edebiyat dünyasındaki isimlerden taciz gördüğünü açıklamasına toplumun farklı kesimlerinden destek çığ gibi büyüdü.

Everest Yayınları 20'yi aşkın kadının taciz suçlamasıyla gündem olan Hasan Ali Toptaş ile yollarını ayırdı. Yazar Aslı Tohumcu'nun tacize uğradığını söylediği Bora Abdo'yla ilgili açıklama yapan İletişim Yayınları da yazarla ilişkisini sonlandırdı. 

TBYM: Kadınlara yönelik her türlü tacizin, şiddetin ve ayrımcılığın karşısında olmaya devam edeceğiz

Toplumun farklı kesimlerinden taciz suçlamalarıyla gündeme gelen yazarlara öfke artarken, mağdur kadınlara bir destek de Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nden (TBYM) geldi.

TBYM adına Independent Türkçe'ye açıklama yapan Başkan Mustafa Doğru, kadınlara yönelik bu tarz davranışları "rezalet" olarak niteledi.

Doğru, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Kadınlara yönelik her türlü tacizin, şiddetin ve ayrımcılığın her zaman karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Kimden gelirse gelsin, bu tarz davranışları kınıyoruz. Tekrarını önlemek ve toplumu böylesi rezaletlerden kurtarmak amacıyla çalışmalar yapmak hepimizin görevidir.

TBYM Başkanı Mustafa Doğru TBYM.jpg
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Mustafa Doğru, kadınlara yönelik her şiddet ve tacizin karşısında olduklarını söyledi  / Fotoğraf: TBYM / Fotoğraf: TBYM

 

Basın Yayın Birliği (BASYAYBİR) de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "her türlü şiddet ve tacizin karşısında olduklarını, mağdurların haklarının korunması konusunda yanlarında durduklarını" bildirdi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

 

Ne olmuştu?

Twitter’da “Leyla Salinger” rumuzunu kullanan bir kadının, yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili iki gün önce attığı "Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz?" tweeti, edebiyat dünyasının “me too” hareketini başlattı.

 

Kendisinin ve birçok arkadaşının üniversite yıllarında Toptaş’a dair “nahoş” anılarının bulunduğunu savunan Leyla, “Şimdiki bilinç ve cesarete sahip olsaydım kesinlikle ifşa ederdim” yorumunu yaptı.

 

Leyla'nın tweetine destek yağdı. 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş'la yaşadıklarını ifade ettikleri taciz durumunu paylaşmaya başladı.

Bu kişilerin arasında yazar Pelin Buzluk da vardı.

 

Buzluk'un tweeti kadınlara cesaret aşılarken, Toptaş Twitter hesabından bir özür metni yayınlamak zorunda kalmıştı.

 

Yazılanlara kayıtsız kalmayan Aslı Tohumcu ise Bora Abdo'nun tacizine uğradığını ifade etti.

 

Abdo ise attığı mailde üzgün olduğunu ve özür dilediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

 

Taciz gören kadınlara destek veren Everest Yayınları, yazar Hasan Ali Toptaş'la yollarını ayırdığını duyurdu.

 

Yaşananlara kayıtsız kalmayan bir diğer yayınevi ise İletişim Yayınları oldu. Kuruluş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Maruz bırakıldıkları gayriinsani davranış, zorbalık ve tacize karşı yazarlarımız Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu’yla beraberiz. Bora Abdo ile olan yayın ilişkimizi sona erdirdiğimizi okurlarımızın bilgisine sunarız" ifadelerini kullandı.

 

"Me too" hareketi nedir?

"Me too" hareketi, cinsel tacize uğrayanların sosyal medyada içini döktüğü ve farkındalık oluşturduğu duruma verilen isimdir. "#MeToo" kampanyası, cinsel tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermek ve bu durumun Hollywood da dahil olmak üzere pek çok alanda kadınlar için ne kadar büyük bir risk oluşturduğunu kanıtlamak amacıyla üç yıl önce başlatılmıştı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU