"İranlı nükleer bilimci Fahrizade suikastında 40-50 kişi görev alıp, iki uydu kullanılmış olabilir"

Fahrizade'nin uydu ile yönetilen makineli tüfekle öldürülmesinin teknik olarak mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, böyle bir operasyon için en az iki uydu ve 40-50 kişiden oluşan bir ekibin çalışması gerektiğini öne sürdü

İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade, geçtiğimiz günlerde ülkesinde uğradığı bir suikast sonucu öldürüldü (

İran'da geçen günlerde nükleer bilimci Muhsin Fahrizade, uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti.

İranlı yetkililer saldırının yapay zeka ve uydu kontrollü, akıllı sistemle donatılmış ve uzaktan kontrol edilen bir makineli tüfekle yapıldığını iddia etmiş ve olaydan dolayı İsrail'i sorumlu tutmuştu.

Açıklamanın ardından İran medyasında saldırının nasıl gerçekleştiğini gösteren temsili bir görüntü de yayınlandı.

Peki İran'ın iddia ettiği gibi saldırının tek başına uydu kontrollü ve uzaktan müdahale edilen bir makineli tüfekle gerçekleştirilmesi teknik olarak mümkün mü ve mümkünse bunu yapmak için ne gerekiyor?

ismail.jpg
İsmail Hakkı Pekin / Fotoğraf: Twitter@metin4020

 

"Zayıflıklarını örtmek için böyle bir açıklama yapılmış olabilir"

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in bugüne kadar uydudan yönetilen bir makineli tüfekle suikast gerçekleştirildiği ilk defa bu olayla duyduğunu söyledi. 

"Teknik olarak mümkün ancak yine de bu konuda soru işaretlerim var" diyen Pekin, "İran, bu konuda yeterli delil sunmuyor. İlk yapılan açıklamada önce bir patlama gerçekleştiği sonra ise motosikletlerde bulunan saldıranların ateş açtığı söylenmişti. Ardından böyle bir açıklama geldi. Ancak ortada saldırının yapıldığı iddia edilen araç veya makineli tüfek yok. Bu istihbarat zayıflığını gösteriyor. Sanki kendi zayıflıklarını örtmek için böyle bir açıklama yaptılar" dedi.

 

Saldırının nasıl gerçekleştiğini iddia eden temsili görüntü  / Görsel: Twitter

 

"Yapılan örtülü bir operasyon için içeride adamlarınız olması lazım"

Suikastın amacının hedefi kesin yok etmek olduğunu belirten Pekin, "Tamam hedefi uydu ile tespit edip ateş komutu verebilirsiniz. Ama diyelim ki hedef yolundan saptı, makineli tüfek onu da mı takip ediyor? İran'ın iddiasını kanıtlayacak kanıt sunması lazım. Yapılan örtülü bir operasyondur. Böyle bir operasyonu gerçekleştirmek için içeride adamlarınız olması lazım" ifadelerini kullandı. 

Saldırının ardından İran, sorumlu olarak İsrail'i ve ABD'yi işaret etmişti. Pekin de teknik olarak ABD'nin desteğiyle İsrail'in böyle bir operasyonu gerçekleştirebilecek kapasitesi olduğunu öne sürdü.

metingürcan.jpg
Metin Gürcan / Fotoğraf: Twitter

 

"Teknik olarak mümkün ama yine de 40-50 kişilik ekibin işi"

Emekli binbaşı ve güvenlik uzmanı Metin Gürcan da böyle bir operasyonun mümkün olabileceği görüşünde. 

Makineli tüfek yüklenen droneları örnek veren Gürcan, buna karşın İranlı yetkililerinin açıklamasına, "Her ne kadar saldırı teknik olarak mümkün olsa bile günün sonunda böyle bir operasyonun finansmanı, yönetilmesi, malzemenin operasyon yerine nakli, gerekli istihbaratın toplanması, hedef alınan kişinin giriş çıkışı benzeri faaliyetler için 40-50 kişilik bir ekip gerekiyor" diye konuştu. 

"İleri teknoloji kullanıldığını söyleyip tepkileri azaltmak istiyorlar"

Fahrizade suikastının Kasım Süleymani'nin öldürülmesine göre İran açısından daha büyük prestij kaybı olduğunu vurgulayan Gürcan, gerekçelerini şöyle açıkladı:

Sonuçta Kasım Süleymani farklı bir ülkede, Irak'ta öldürüldü. Oysa Fahrizade suikasti İran'ın göbeğinde gerçekleştirildi. Bundan dolayı Devrim Muhafızları da zor durumda kaldı. O nedenle saldırının üst düzey teknolojiyle gerçekleştirildiğini söyleyerek kendilerine yönelecek tepkileri azaltmak istiyorlar.

farhrizadearaç.jpg
Fahrizade'nin aracı yaylım ateşine tutuldu / Fotoğraf: AA

 

"Birden fazla uydu tahsisi gerek" 

"SatCom haberleşme dinamo olursa mümkün" diyen Gürcan şunları kaydetti:

Ancak onun için en az iki uydunun bu iş için tahsisi gerek. Biri anlık izleyecek, diğeri haberleşme maksatlı. Ama özellikle yer gözlem uydusunun o saatlerde o bölge üzerinde veya görüş hattında olması gerek. O yüzden birden fazla uydu tahsisi böyle bir saldırıda gerekebilir. Şayet iddia edildiği gibi saldırı İsrail tarafından gerçekleştirilmiş ve bu amaçla ABD uydularından faydalanırsa durum değişir. Ayrıca saldırı operasyon sırasında İran hava sahası dışında bir uçak tarafından da komuta edilmiş olabilir.

"Sahada görevli tim ve bilgi taşıyacak yerel işbirlikçiler de gerekli"

Metin Gürcan, her ne kadar saldırıyı gerçekleştiren silahın uzaktan ateşlenmesi mümkün olsa dahi böyle bir operasyonun gerçekleştirilmesi için sahada birkaç timinin görevlendirilmesi gerektiği ve bilgi taşıyan yerel işbirlikçilerin de olmasının şart olduğunu sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU