BioNTech ve Pfizer’in Kovid-19 aşısı onay sunum belgelerine siber saldırı

Siber saldırı olayının aşının onay sürecini etkilemeyeceği belirtildi

Fotoğraf: AFP

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Avrupa İlaç Ajansına (EMA) siber saldırı düzenleyen hackerlerin Kovid-19 aşısı sunum verilerine yasa dışı olarak erişim sağladığını bildirdi.

Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, EMA tarafından ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı ve Pfizer ve BioNTech’in Kovid-19'a karşı "BNT162b2" adlı aşı adayının sunumuyla ilgili bazı belgelere yasa dışı bir şekilde erişildiği konusunda bilgilendirildikleri belirtildi.

Pfizer ve BioNTech’ın açıklamasında, EMA’nın siber saldırı olayının aşının onay sürecini etkilemeyeceği yönünde şirketlere güvence verdiği de vurgulandı.

Avrupa Birliği’nde ilaç ve aşıların değerlendirilerek onaylanmasından sorumlu olan EMA’dan yapılan açıklamada ise, ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı belirtildi fakat saldırıya ilişkin ayrıntı verilmedi.

Merkezi Hollanda'nın Amsterdam kentinde olan EMA’nın açıklamasında, yetkili ve ilgili kuruluşlarla yakın iş birliği içinde konuya ilişkin soruşturma başlatıldığı belirtilerek daha fazla bilginin daha sonra verileceği vurgulandı.

Bu arada, BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım'da EMA'ya başvurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki ülke onayladı

EMA’nın Pfizer ve BioNTech’in "BNT162b2" adlı aşısına ilişkin incelemesi devam ederken aşının kullanımına ilişkin kararını en geç 29 Aralık'ta vermesi bekleniyor.

Kovid-19’a karşı aşı yarışında Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği aşı Birleşik Krallık'ta 2 Aralık'ta onay aldıktan sonra uygulanmaya başlanmıştı.

Birleşik Krallık’taki merkezlerde, 80 yaş üzerindeki hastalar ile sağlık ve bakım personeline toplu aşılama programı kapsamında ilk dozlar verilmesinin ardından 2 sağlık çalışanında alerji semptomlarına rastlanmıştı.

Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) Ulusal Tıbbi Direktörü Profesör Stephen Powis, "Yeni aşılarda yaygın olduğu üzere MHRA (İlaçlar ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu) ihtiyati olarak ciddi alerji geçmişi olan kişilerin aşıyı almamalarını tavsiye etti" diye konuşmuştu.

Kanada da söz konusu aşının kullanımını onaylayarak yaygın kullanıma onay veren ikinci ülke oldu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU