Abdullah Öcalan'dan 2 mesaj: Suriye'de Türkiye'nin hassasiyetlerine duyarlı olunmalı, açlık grevleri ölüm noktasına taşınmamalı

Öcalan'ın avukatları, 2 Mayıs'ta yapılan görüşmenin ardından hazırlanan Öcalan'ın mesajını basın toplantısında duyurdu

27 Temmuz 2011'den bu yana ilk kez Abdullah Öcalan avukatlarıyla görüştü. 8 yıl sonra yapılan görüşmeye 2 avukat, Newroz Uysal ve Rezan Sarıca katıldı.

Görüşme 2 Mayıs tarihinde yapıldı. Avukatlar, görüşmenin Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nin "İmralı'daki hükümlüler için görüşme yasağının kaldırıldığını" tebliğ etmesinin ardından gerçekleştiğini söyledi.

Görüşme talebi 4 avukat için yapıldı ancak 2 avukatın İmralı'ya gitmesine izin verildi.

1 saat süren görüşmenin ardından Öcalan, İmralı'daki diğer 3 hükümlünün de imzasının olduğu bir belgenin avukatlara verilmesini istedi.

Avukatların aktardığına göre belge haftasonu iletildi ve ardından da bugünkü basın açıklaması yapıldı.

Avukatlar adına yapılan açıklamayı İmralı'daki görüşmeye katılan isimlerden Rezan Sarıca okudu.

 

 

Sarıca, "Avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörü bizde de, müvekkilimizde de mevcut değildir" dedi.

Yani İmralı ile avukat görüşmelerinin rutin bir periyotta devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

Öne çıkan iki mesaj

Görüşmeye katılan diğer avukat Newroz Uysal ise Öcalan'ın İmralı'daki diğer 3 hükümlüyle birlikte imzaladığı "Kamuoyuna Duyuru" başlığını taşıyan metni okudu.

Uysal'ın "Bu metin ne bir müzakere ne de bir mutabakat metnidir" dediği metin şöyle: 

 

 

İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır.

Sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç vardır.

Türkiye'nin ve hatta bölgenin sorunlarını, başta savaş olmak üzere, fiziki şiddet araçlarıyla değil, yumuşak güçle yani akıl, politik ve kültürel güçle çözebiliriz.

İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamında Suriye'deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye'nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır.  Bu bağlamda Türkiye'nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır.

Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı uymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz.

Bizim için onların akli fiziki ve ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir.

Ayrıca en anlamlı yaklaşımın zihinsel ve ruhi duruşun geliştirilmesiyle bağlantılı olduıuna inanıyoruz.

Bizlerin İmralı’daki duruşu 2013 Newroz bildirgesinde belirttiğimiz ifade tarzının daha da derinleştirerek ve netleştirerek sürdürme kararlılığındadır.

Bizim için onurlu bir barıyş ve demokratik siyaset çözümü esastır.

İmralı’daki duruşumuz nedeniyle merak eden, tavır koyan herkesi saygıyla anarken yüksek bir teşekkürü de borç biliriz.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU