Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: AB Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım düşüncesi hayal kırıklığı

Kalın AB liderlerine yaptırım konusundan kaçınma çağrısı yaptı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AB Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım düşüncesinin "hayal kırıklığı" olduğunu belirterek liderlere bundan kaçınma çağrısı yaptı.

AB Liderler Zirvesi öncesinde taslak metnin detayları ortaya çıkmıştı.

Metne göre Akdeniz'deki ihtilaflı sularda Ankara'nın yaptığı doğalgaz ve petrol sondajını yürütmekle sorumlu Türk kişi ve kuruluşlara yaptırım getirilecek.

Reuters tarafından görülen taslak metin üzerinde liderlerin anlaşma sağlamaları halinde, Avrupa Birliği 2019 yılında başlatılan yaptırımlara "ek listeler" hazırlayacak ve yaptırımların kapsamının "ihtiyaç olması halinde genişletilmesi" üzerinde çalışacak.

Yunan tarafı yeterli bulmadı

Avrupa Birliği diplomatları Yunanistan'ın yaptırımları yeterince güçlü bulmadığını ve taslak metin üzerinde müzakerelerin devam ettiğini belirttiler.

Kıbrıs ve Yunanistan açıklarında petrol ve doğalgaz sondajı yapması nedeniyle Ekim ayında Türkiye'yi yaptırım başlatma tehdidinde bulunan AB liderleri yarınki zirvede yaptırımları ele alacaklar.

Erdoğan: Türkiye'yi ırgalamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Azerbaycan ziyareti öncesi basın toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

AB ile ilgili şu anda 10-11, yani bu konuda Türkiye'ye yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz. Zaten biz 1963'ten beri AB, bize zaten yaptırım uyguluyor. Hiçbir zaman AB dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bu güne sabrettik, sabrediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU