Aylardır uzak bir adada çalışan araştırma ekibi pandeminin ulaştığı boyuta şaşırdı: “Biz dönene kadar biter sanıyorduk”

Ekipteki herkes evine gidebilmiş değil

Soldan sağa: Charlie Thomas, Matthew Butschek II, Matthew Saunter ve Naomi Worcester (Hawaii DLNR)

Şubatta ABD'nin Hawaii eyaletindeki Honolulu’ya yaklaşık 2 bin kilometre uzaklıkta bulunan Kure Mercan Adası'na giden ve 8 ay boyunca adeta tecritte yaşayıp Kovid-19 ve önlemleri deneyimlemeyen 4 kişilik araştırma ekibi, adadan geri göndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kure Mercan Adası, Hawaii Department of Land and Natural Resources (Kara ve Doğal Kaynaklar Departmanı) tarafından korunuyor. Adada nesli tükenme tehlikesi altındaki yüzlerce deniz kuşu türü ve foklar bulunurken araştırma ekibi hariç hiçbir insan yer almıyor. Adanın ekosistemini araştırma ve buradaki yaban hayatını korumak için her yıl değişmeli olarak iki ekip buraya gidiyor.

Matthew Saunter, Naomi Worcester, Matthew Butschek II ve Charlie Thomas’tan oluşan ekip, aslında değişim için martı bekliyordu ancak bir ay erken gitti. Planlanandan bir ay daha fazla da adada kalıp ekimde bir sonraki araştırma ekibiyle yer değiştirdi. 

 

http___cdn.cnn_.com_cnnnext_dam_assets_201201135118-02-kure-atoll-crew.jpg
Kure Mercan Adası, Pasifik Okyanusu'nda bulunuyor (Hawaii DLNR)

 

CNN International'ın haberine göre, adada geçirdikleri süre boyunca araştırmacılar, tıpkı kendilerinden öncekiler gibi televizyon ve cep telefonu imkanından mahrum kaldı. Dış dünyayla iletişimleri ortak kullandıkları bir e posta adresinden ibaretti. Dünyada neler olup bittiğini ailelerinden ve arkadaşlarından gelen e-postalarla öğrenebildiler.

Ekibin lideri Saunter, adaya daha önce 9 kez daha gitmiş. 35 yaşındaki araştırmacı, adayı okyanusun ortasındaki bir beneğe benzetti ve günde iki veya üç kez mesaj alabildiklerini söyledi.

Butschek II, adaya gelmeden önce virüs hakkında birkaç şey duyduğunu, SARS’la domuz gribi gibi büyük bir şey olmadığının aklından geçtiğini belirtip şu ifadeleri kullandı:

Eve gittiğimizde gerçekten çoktan geçmiş olacağını düşünmüştüm.

Ancak ekip Hawaii’ye döndüğünde dünya daha farklı bir yerdi. Dört araştırmacı, işletmelerin zarara uğradığı, sağlık sistemlerinin çökme noktasına geldiği, sosyal mesafenin ve yüz maskesinin zorunlu olduğu bir yaşama atıldı.

ABD’nin Teksas eyaletindeki ailesinin yanına dönen Butschek, yaşadıkları hakkında şöyle konuştu:

Hala her şeyin ayrıntılarını öğreniyormuşum gibi hissediyorum. Neyse ki, tanıdığım hiç kimseye, arkadaşlarıma, Kovid teşhisi konmadı.

Ekibin en genç üyesi 18 yaşındaki Thomas da 14 günlük karantinanın ardından ailesiyle Yeni Zelanda’ya döndü.

Öte yandan karantina önlemleri Worcester ve Saunter’ın dönüşünü engelliyor. Zira ikili şu an Hawaii’de bulunuyor. Worcester, yemeklere kavuştuğu için mutlu olduğunu belirtirken sosyal mesafeden şikayetçi:

Döndüğümden beri tek bir kişiye bile sarılamadım.

Araştırmalarsa bütün bunlara rağmen devam ediyor. Planlama sürecinin başlatılmasının zor olduğunu ifade eden Saunter, “bir sonraki ekibin peşinde” olduklarını söyledi.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU