DEVA Partisi: Türkiye'nin yolsuzluk göstergelerindeki durumu 2003’ten bile kötü

Çanakcı açıklamasında, "3Y ile mücadele' diyerek iktidara gelinen süreçte aradan geçen 18 senede başlangıç noktasından geriye gidilmesi üzücü ve düşündürücüdür" dedi

Fotoğraf: Twitter

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Çanakcı yazılı açıklamasında, yolsuzluk ve israfın tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye'in de gündeminden düşmeyen temel sorunlardan bir tanesi olduğunu kaydetti.

Hükümeti eleştiriler yönelten Çanakcı, “3Y (yasaklar, yoksulluk, yolsuzluk) ile mücadele”diyerek iktidara gelinen süreçte aradan geçen 18 senede başlangıç noktasından geriye gidilmesi üzücü ve düşündürücüdür" dedi.

"Kamu kaynaklarının çarçur edilmesi yarınlarımızı tehdit ediyor" diyen Çanakcı, Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi’nin verilerini de aktardı.

Çanakcı şu bilgileri aktardı:

2003 yılında 133 ülke arasında 77. sırada yer alan Türkiye; zaman içinde yapılan yasal, idari ve yapısal düzenlemeler sayesinde 50. sıraya kadar yükselmişti.  Ne var ki, özellikle 2013’ten beri ülkemizin puanı ve sıralaması istikrarlı bir şekilde dramatik düşüş yaşamaktadır. 2019 yılında, ülkemiz 180 ülke arasında 91. sıraya gerilemiştir. 

Türkiye'nin bugünkü durumunun 2003 yılından bile daha kötü olduğunu vurgulayan Çanakcı, "Şeffaflaşma ve usulsüzlüklerin azaltılması yönündeki çalışmaların kazandırdıkları, geçtiğimiz yıllarda birer birer eritilmiştir. Zaten oldukça kısıtlı olan kamu kaynaklarının, bir de yolsuzluk ve israf ile çarçur edilmesi, halkımızın ekonomik ve sosyal geleceğini ciddi şekilde tehdit etmektedir" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU