Diktatör Franco'nun torunu ve darbeci generaller dahil 471 eski askeri yetkiliden ortak mektup: "Demokrasi tehdit altında"

Kısa süre önce WhatsApp'ta bir sohbet grubunda emekli bazı askeri yetkililerin "26 milyon kişinin infaz edilmesini istediğini" ortaya koyan yazışmalarla ilgili soruşturma açılmıştı

45 yıl önce bir anıt mezara gömülen Franco'dan geriye kalanlar geçen yıl başka bir yere nakledilmişti. Torunu Franco da (solda) törende tabutu taşımıştı (AFP)

İspanya'da faşist diktatör Francisco Franco'nun torunu Cristobal Martinez-Bordiu Franco ve 1981 darbe planlayıcısı emekli generallerin de aralarında bulunduğu eski askeri yetkililer hükümeti "demokrasiyi tehdit etmekle" suçladı.

İspanya Anayasası'nın kabulünün 42. yıldönümü, emekli ordu mensuplarının ortak mektup kaleme alarak mevcut yönetimi ülkenin birliğine ve anayasal düzene karşı ciddi risk teşkil etmekle suçlamasına sahne oldu.

El Pais'in haberine göre cumartesi günü ilk olarak 271 emekli ordu mensubu tarafından imzalanan belgeye pazar günü 200 isim daha imza attı. Belgeyi imzalayanlar arasında Cristobal Martinez-Bordiu Franco'nun yanı sıra Francisco Franco Vakfı Başkanı General Juan Chicharro, 1981 darbe girişimindeki rolü nedeniyle 12 yıl hapse mahkum edilen komutan Ricardo Pardo Zancada ve 2006'da bağımsızlık isteyen Katalonya'nın ileri gitmesi halinde ordunun müdahale etmesi gerektiğini savunduğu için tutuklanan Korgeneral Jose Maria Mena da yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisi de bir dönem silahlı kuvvetlerde yer alan Martinez-Bordiu Franco, aktif görevde iki yıldan daha kısa süre kaldıktan sonra 1982'de üniformasını çıkarma kararı almıştı.

Tartışma yaratan mektupta eski ordu mensupları, İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Unidas Podemos'un oluşturduğu merkez-sol koalisyon hükümetini "tek bir düşünce çizgisi dayatmakla" suçlarken, "krala ve silahlı kuvvetlerin yüksek komutanına koşulsuz sadakat" taahhüdünde bulundu.

Söz konusu mektup, 73 eski ordu yetkilisi ve 39 emekli hava kuvvetleri yetkilinin geçen hafta İspanya Kralı 6. Felipe'ye gönderdiği iki mektubun ardından geldi. Donanma yetkililerini bu girişime dahil etme çabalarınınsa başarısız olduğu kaydedildi.

Son mektup ayrıca, WhatsApp'ta bir sohbet grubunda emekli ordu yetkililerinin askeri ayaklanmaları ve kitlesel infazları desteklediğini gösteren yazışmalarla ilgili soruşturma açılması sonrasında gündeme taşındı.

Bahsi geçen yazışmalarda, Katalanların İspanya'dan bağımsızlığını isteyen Katalan Ulusal Meclisi (ANC) kastedilerek "26 milyon o*** çocuğunu infaz etmeye başlamaktan başka seçenek kalmadı. Atış alanlarından bu o*** çocuklarının merkezine (gerçek cephane taşıyan) sıcak uçuşları yeniden yönlendirmek için aktif görevde olmamak ne yazık" ifadelerinin kullanıldığı belirtilmişti.
 


Bununla birlikte emekli generallere ait son mektupta eski askeri yetkililer, WhatsApp'ta paylaşılan yazışmaları desteklemediklerini ifade etseler de bu kişilerin "sosyalist-komünist hükümete dair endişelerini paylaştıklarını" belirtti.

İspanya'da kabine eylül ayında, İç Savaş (1936-39) dönemini ve 1975'te ölümüne kadar süren Francisco Franco rejiminin mirasını ele alan bir dizi önlemi içeren yasa tasarısını onaylamıştı.

İlgili kanunla, Francisco Franco Vakfı da dahil olmak üzere diktatörün hatırasını yücelten derneklerin kapatılması planlanmış, vakfın da yasadışı ilan edileceği bildirilmişti.


Independent Türkçe, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU