Göktaşlarını inceleyen bilim insanları, yaşamın kimyasını anlama yolunda büyük bir adım attı

Çalışmada örneklenen karbonca zengin üç meteoritten biri olan Murchison göktaşının bir parçası (Daniel P. Glavin)
 

Bilim insanları bir meteoritin (yer yüzüne ulaşan göktaşı -ed.n.)içinde organik moleküllerin temel yapı taşlarından birini buldu ve bu, yaşamın kökenini anlamamız yolunda büyük bir adımı temsil ediyor.

Teoriler organik bileşiklerin Dünya dışı ortamlarda oluşabileceğini uzun zamandır öne sürüyordu. Fakat şimdi araştırmacılar, diğer organik molekülleri (yaşamı oluşturmak için kullanılanlar da dahil) oluşturmak için kullanılabilecek önemli bir organik molekülü doğrudan gözlemledi.

Biyolojinin nasıl başlayabildiği sorusu, Dünya'daki yaşamın oluşumuna dair anlayışımızın temel gizemlerinden biri. Biyolojik olmayan kimyasal sürecin biyolojik süreçlere nasıl dönüşebileceğini hala bilmiyoruz fakat meteoritler üzerindeki moleküller bu gelişmenin ana şüphelilerinden biri.

Yeni araştırmada Hokkaido Üniversitesi'nden Yasuhiro Oba liderliğindeki bilim insanları, üç farklı meteoritte heksametilentetramin (HMT) olarak bilinen bir pre-biyotik molekül buldu.

Nature Communications'da yayımlanan "Meteoritlerde Dünya dışı heksametilentetramin: İç güneş sisteminde pre-biyotik kimyanın bir öncüsü" başlıklı makalede bilim insanları, HMT'nin uzayda organik bileşiklerin oluşumunda rol oynamış anahtar bir molekül olabileceğini ve birçok meteoritin ana gövdesi olan asteroitler (uzaydaki göktaşları -ed.n.)üzerinde Dünya'ya ulaşmış olabileceğini bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asteroitlerin çarpıştıkça ısındığı veya içlerindeki radyoaktif elementlerin bozunduğu yönünde bir hikaye sunuyorlar. Yeterince ısınırlarsa ve sıvı suya erişimleri olursa HMT de bozunmuş ve meteoritlerde zaten tespit edilmiş amino asitler gibi önemli biyolojik molekülleri oluşturacak yapı taşlarını meydana getirmiş olabilir.

Bazı amino asitler, yaşamın oluşumunda merkezi rol oynuyor: Proteinler haline gelip sonrasında hem saç gibi yapıların hem de yaşamın kendisine güç veren kimyasal reaksiyonların merkezinde yer alıyor.

Bilim insanları meteoritlerde zaten bir dizi organik bileşik bulmuştu. Fakat tam olarak nasıl oluşabildikleri hala belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, HMT'nin bu sürecin anahtarı olacağını öne sürmüştü fakat şimdiye HMT tespit edilememişti.

Duyuru Japon bilim insanları ülkenin Hayabusa2 adı verilen ve uzaktaki bir asteroidin parçalarının toplanıp bir uzay aracıyla Dünya'ya geri getirilmesini içeren uzay uçuşundaki "hazineyi" almaya hazırlandığı sırada geldi. Kapsül Avustralya'ya düşmesinin ardından bu hafta ülkeye ulaşacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU