Koronavirüs sayılarının yanlış girildiğini söyleyen ABD'li veri bilimcinin evine silahlı baskın

Rebekah Jones, polisin çocuklarına silah doğrulttuğunu söyledi

Yetkilileri suçladıktan sonra yaz başında işten çıkartılan kadın, baskın anlarını paylaştı (Rebekah Jones)

ABD'nin Florida eyaletinin koronavirüs rakamlarını açıkladığı sistemi kuran veri bilimci Rebekah Jones'un evine polis pazartesi sabahı yerel saatle 08.30'da silahlı baskın yaptı. Günlük koronavirüs sayılarını halkla paylaşmaktan sorumluyken kendisinden bu sayıları değiştirmesinin istendiğini söyleyen Jones'un bilgisayar ve telefonuna el koyuldu. 

Yetkililer, yaz başında kovulan Jones'un kasım ayında bakanlığın sitesine yasadışı bir şekilde girerek Florida'daki acil durum personeline eyalet yönetiminin koronavirüs polikasına karşı eleştiride bulunmalarını telkin ettiğini öne sürdü. Jones ise ev baskınına neden olan bu suçlamaları reddetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi Partili Florida Valisi Ron DeSantis'i eleştirerek eyaletin sağlık politikalarına karşı çıktıktan sonra kovulan Jones, alternatif bir portal kurarak kendi sitesinde ölü ve vaka sayılarını açıklamaya başlamıştı. 

31 yaşındaki kadın, çalışmalarının engellenmeye çalıştığını ve evini basan polislerin silahlarını eşine ve çocuklarına doğru uzattığını ifade etti. Twitter'da video paylaşarak baskın anını gözler önüne serdi. 

Jones, "Dürüstçe işini yapan bilim insanlarına bu yapılıyor, güçlülere karşı gerçekleri söyleyenlere bu yapılıyor" diye yazdı. 

Avukatı Lawrence G. Walters da polisin bu kadar agresif bir şekilde evi basıp bilgisayarları aramasının gereksiz olduğunu söyledi. "Müvekkilim tamamen uyum içinde olmasına rağmen kendisi ve ailesine silah doğrultuldu" dedi. 

Koronavirüs sayılarıyla oynadığı iddia edilen eyalet yöneticilerinin, Jones'u bu yolla sindirmeye çalıştığını öne sürdü. 

Florida'da bir milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüs, 20 bine yakın kişiyi öldürdü. 


Independent Türkçe, Washington Post 

DAHA FAZLA HABER OKU