HDP'li Buldan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Kürt sorunu" tepkisi: İnkar siyasetinin diline sığındı

Buldan "Tarihi deneyimler de göstermektedir ki Kürt sorununu çözmezseniz, Kürt sorunu sizi çözer ve çözüyor da" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kürt sorunu yoktur" ifadesine tepki gösteren Buldan "Bugün gerek Ortadoğu, gerekse Türkiye ölçeğinde ulus devlet siyasetindeki en önemli kırılma noktası Kürt sorunudur. Cumhurbaşkanı bir kez daha, ‘Kürt sorunu yoktur. Biz çözdük’ diyerek inkâr siyasetinin diline sarıldı. Gören gözler, duyan kulaklar için bir kez daha söylemek isteriz ki; Kürt sorunu vardır, tarihsel bir sorundur" diye konuştu.

Buldan konuşmasına "Kürt sorunu sadece Kürtlerin ve HDP’nin bir sorunu da değildir. Başta devlet olmak üzere tüm siyasi partilerin, parlamentonun, yurttaşların, sivil toplumun ortak sorunudur. Tarihi deneyimler de göstermektedir ki Kürt sorununu çözmezseniz, Kürt sorunu sizi çözer ve çözüyor da" ifadeleriyle devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İttifak vurgusu

Buldan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

İmralı’nın kapılarını diyalog ve müzakereye açmazsanız Moskova’nın, Washington’un, Avrupa’nın, uluslararası güçlerin kapısında beklemeye, Katar sermayesine muhtaç kalmaya devam edersiniz. Uluslararası alanda sizin üzerinizdeki tecrit de kalkmaz.

Tecritle Kürt halkının demokratik ilerleyişini durduramayacağınız gerçeğini artık kabul etmeniz gerekir. Bugün Kürt halkı yaşadığı tüm topraklarda radikal değişimin demokratik öncü gücüdür. Barış ve özgürlük gücüdür. Bu nedenle dünyanın saygın halkları arasındadır.

Toplumsal ittifakla, demokrasi ittifakıyla, sivil toplum ittifakıyla Kürt sorunu ve demokrasi sorunları birlikte, eş zamanlı çözülecektir. 

Dün olduğu gibi bugün de yarın da çözümden yana ve hazır olan HDP; anayasal, demokratik çözümün öncüsü ve yürütücüsü olmaya devam edecektir. HDP var oldukça çözümün yolu da her zaman açık olacaktır. 

Cumhurbaşkanı ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalarda partisinin grup toplantısında "Kürt sorunu diyorlar, ne Kürt sorunu? Bu ülkede Kürt sorunu yoktur. Bunları biz çözdük" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU