Babacan'dan hükümete: Siz önce küçüğün de küçüğü ortağınızı, gemiden indirin

Partisinin il kongresinde konuşan Babacan, Türkiye'nin 90'lı yılların karanlığına götürüldüğünü söyledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Muş İl Kongresi’nde açıklamalarda bulundu.

Hükümette olduğu dönemde demokratik haklarda önemli iyileştirmeler yapıldığını, bugün bu iyileştirilmelerin birer birer geriye sarıldığını söyleyen Babacan, Türkiye'nin 90'lı yılların karanlığına götürüldüğünü savundu.

Babacan şöyle devam etti:

Bakıyoruz, çete liderleri tehditler savuruyor. Küçük ortak çete liderlerine methiyeler düzüyor. Büyük ortak ise izliyor, hatta bu anlayışa sahip çıkıyor. Sadece bu da değil, biliyorsunuz bir de küçüğün de küçüğü bir ortak var. Hani şu 28 Şubat destekçisi olan. ‘Biz iktidarla aynı gemideyiz, rotayı biz çiziyoruz’ diyor. Biz bu ülkeyi çetecilere, 28 Şubatçılara, vatandaşımızın haklarına göz dikenlere bırakmayacağız. Kimse Türkiye’yi sahipsiz sanmasın.

"Siz önce küçüğün de küçüğü ortağı gemiden indirin" 

28 Şubat döneminde büyük zulüm ve mağduriyetlerin yaşandığını anımsatan Babacan, 2002'den itibaren bu sorunların çözümü için büyük adımlar atıldığını aktardı.

Babacan, mağduriyetlerin giderildiğini vurgulayarak, "Bugünkü iktidar şöyle bir hava oluşturmaya çalışıyor. ‘Bakın, ben gidersem o yasaklar tekrar gelebilir’ diye satır altından işlemeye çalışıyor. Biz, vatandaşımızın kazanılmış bütün haklarının kefiliyiz. Kazanılmış hiçbir haktan bir adım geri atılmaz, atılamaz. Bunu iddia eden büyük ortak samimiyse, 28 Şubat zihniyetinde olan küçüğün de küçüğü ortağı gemiden indirsin hele" ifadelerini kullandı.

"Hükümet artık esnafı görmüyor, hatalarının bedelini çiftçiye ödetiyor"

Ülkedeki ekomik krizden dolayı esnaf ve çiftçinin zor durumda olduğunu dile getiren Babacan şunları kaydetti:

Bu halk bu yoksulluğa müstahak değil, bu yapılanlar bu halka reva değil. Fakat, bu iktidar artık esnafı görmüyor, esnafı duymuyor, esnafın durumunu kavrayamıyor, anlamıyor. Bir de geçen gün bir açıklama yapmışlar. ‘Salgın nedeniyle sıkıntı yaşayan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz’ demişler. Anlıyoruz ki artık ne yaptıklarının farkında değiller. Ekonomi çökmüş, vatandaş aç biilaç yaşıyor. 

Çiftçi hasat zamanı geldiğinde bir de bakıyor ki, açıklanan taban fiyat üretim maliyetini bile karşılamıyor. Çünkü döviz kuru almış başını gitmiş. Mazot, ilaç, gübre fiyatları almış başını gitmiş. Çiftçiye önerilen taban fiyatları ise resmi enflasyon oranlarına göre hesaplanmış, hatta o enflasyon oranını bile karşılamıyor. Gençler tarıma ilgi duymuyorlar. Tarımda çalışmak istemiyorlar. Sadece onlar değil, çiftçi ailelerimiz de çocuklarının geleceğini tarımda görmüyorlar. Neden? Çünkü yıllardır ne denli sahipsiz ve desteksiz olduklarını çiftçilerimiz çok iyi biliyorlar. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU