Rusya'dan S-400 açıklaması: İkinci anlaşma için Türkiye’nin kararını bekliyoruz

Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec’in Başkanı Sergey Çemezov, "Üretim olasılığını, orada neler üretilebileceğini görüşüyoruz dedi

Fotoğraf: AA

Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec’in Başkanı Sergey Çemezov, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 sevkiyatına ilişkin ilk anlaşmayı tamamıyla yerine getirdiğini, ikinci anlaşmanın Türkiye’nin kararına bağlı olduğunu ifade etti.

Çemezov, Türkiye’ye S-400 sevkiyatına ilişkin anlaşmanın tamamen kapandığını söyledi.

Açıklamasında "Sistemin tüm unsurları Türkiye’ye gönderildi, Rusya da kendi adına tüm ödemeyi aldı. İkinci anlaşmanın yerine getirilmesi Türkiye’nin kararına bağlı" ifadelerini kullanan Çemezov ayrıca "Şu an top Türkiye tarafında, partnerlerimizin kararlarını bekliyoruz. Rosoboroneksport Türk tarafıyla sürekli temas halinde ve daha fazla işbirliği gerçekleştirilmesi konusunu görüşüyor. Aynı zamanda unsurların üretim olasılığını, orada neler üretilebileceğini görüşüyoruz" diye konuştu.

NATO vurgusu

Sputnik'te yer alan habere göre; S-400’ün çok karmaşık bir teçhizat olduğunu, üretimine sıfırdan başlanmasının gerçekçi olmadığını belirten Çemezov, Rusya ile Türkiye arasında askeri-teknik ve diğer alanlarda işbirliği olasılıklarının bulunduğunu kaydetti.

Çemezov, S-400 anlaşmasının bir NATO ülkesinde gerçekleştirilmesi bakımından eşsiz bir anlaşma olduğunu da ekledi.

Türkiye ile başka teçhizatlar üzerine de konuştuklarını belirten Çemezov, "Olasılıklar mevcut" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

S-400 krizi

S-400 hava savunma sisteminin ilk teslimatları geçen yılın Temmuz ayında başlamıştı. Bunun üzerine ABD Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına katılımını askıya aldı.

Türkiye,  S-400 hava savunma sistemini Ekim ayında Sinop'ta test etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da testleri doğrulayarak "Bu testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve Amerika'nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika'ya soracak değiliz" diye konuşmuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise S-400'lerin kullanımına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Bazı NATO üyelerinde mevcut olan S-300 sistemi NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır. Tedarik ettiğimiz sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam ediyoruz. ABD’nin teknik anlamda S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu konusundaki kaygısını ele almaya hazırız" Ortak çalışma grubu teklifimiz halen masadadır.

ABD: Yaptırım seçeneği masada

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Clarke Cooper ise S-400 sisteminin sadece Amerikan platformları değil NATO platformlarıyla da uyumsuz olduğunun altını çizerek, "Bu tür bir sistemi aktif hale getirmek başka yaptırım ve kısıtlama risklerini doğurur" demişti. Cooper Türkiye'ye yaptırım seçeneğinin "masada yer aldığını ve ciddi şekilde değerlendirildiğini" söylemişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU