Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye’deki verilerden haberdar değildik

DSÖ yetkilisi "Endişe verici seviyede yüksek sayılarla karşı karşıyayız" dedi

Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ülke ve Avrupa Merkez İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Ofisi Geçiçi Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Halkımızla ilk olarak paylaşmadıklarımızı DSÖ ile paylaşmıyoruz" dediğini hatırlatıp, "Biz bu verilerin farkında değildik" dedi.

Shaikh, tüm dünyada semptom göstermeyenlerin "virüsün sessizce yayılmasına neden olduğunu" söyledi. DSÖ'nün her ülkeden semptom göstersin göstermesin pozitif çıkan herkesin rapor edilmesini istediğini vurgulayan Shaikh, "Türkiye için asemptomatik kişi sayılarının paylaşılması rahatlatıcı, çünkü gerçekten salgının yayılımını engellemekte önemli" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha fazla test vurgusu

Deutsche Welle Türkçe'den Adnan Ağaç'a konuşan Dr. Shaikh, "Türkiye'deki durumun da diğer ülkeler gibi" olduğunu belirterek, "Endişe verici seviyede yüksek sayılarla karşı karşıyayız" dedi. Shaikh, "daha fazla test yapmanın sadece pozitif vakaları değil, aynı zamanda yüksek oranda salgını yayma riski olanların ortaya çıkmasını" da sağladığına vurgu yaptı. Gelinen nokta için "Türkiye, tıpkı diğer ülkeler gibi sokağa çıkma yasağıyla birlikte harekete geçiyor" diyen Shaikh, Türkiye'de alışveriş merkezlerine HES kodu olmaksızın girilemediğine dikkati çekti. Shaikh, "Bu açıdan bakıldığında tedbirler daha güçlü bir biçimde uygulanıyor. Umarız ki önemli oranda virüsün yayılmasının önüne geçer ve vaka sayıları düşer" diye sürdürdü.

"Hastane sisteminin çöküşünü yaşayabiliriz"

Türkiye'deki sağlık sistemi üzerinde gün geçtikçe artan yüke de değinen Shaikh, "Her ne kadar Türkiye'deki hastanelerde durum diğer ülkeler, Avrupa ya da Amerika'daki kadar kötü durumda olmasa da, bu şekilde devam ederse o zaman biz de, sağlık sisteminin, hastane sisteminin çöküşünü yaşayabiliriz" dedi.

Vaka sayısı tartışması

Türkiye, 29 Temmuz'dan itibaren PCR testi pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen kişilerin verilerini açıklamama kararı almıştı. Sağlık Bakanlığı 25 Kasım tarihinden itibaren ise tekrar tüm pozitif vakaların sayısını açıklamaya başladı.

 

Deutsche Welle Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU