Gelecek Partisi'nden aşılarla ilgili hükümete 7 soru: Halkın tatmin edici bilgilerle ikna edilmesi zorunludur

Partiden yapılan açıklamada, aşıyla ilgili soruların kamuoyu önünde ilgililerce cevaplanması gerektiği vurgulandı

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi, Türkiye'de uygulanacak olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarıyla ilgili hükümete sorular yöneltilen bir açıklama yayımladı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin yaygın aşılama faaliyetine başlayan ilk ülkelerden olacağı, bu nedenle hükümetin kamuoyunu tatmin edici bilgileri paylaşması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Uygulamanın güvenilirliği başta olmak üzere, bilim insanları ve hükümet yetkilileri tarafından, kamuoyu ve halkın tatmin edici bilgi ve verilerle ikna edilmesi zorunludur. Bu husus aşı uygulama başarısının da vazgeçilmez bir parçasıdır" denildi.

Aşıyla ilgili soruların kamuoyu önünde ilgililerce cevaplanması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada hükümete şu sorular yöneltildi:

Aşılar hangi ülkelerden ve ne şartlarla satın alınacaktır? Sipariş miktarı ve fiyatı nedir?Uygulaması ile ilgili nasıl bir yol izlenecektir?

Çin’den satın alınacağı bildirilen aşının gerekli etkinlik ve güvenilirlik çalışmalarının yapıldıktan sonra uygulanacağı konusunda toplumun her kesimini tatmin edecek açıklamalar yapılacak mıdır?

Toplumda oluşan “ekonomik durumumuz iyi olmadığı için ucuz aşı alınıp, sağlığımız daha da tehlikeye atılıyor” algısı nasıl düzeltilecektir?

Ülkemizde elde edildiği açıklanan aşılar hangiaşamadadır? Kullanım aşamasına gelmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır ve ne kadar sürede kullanıma girebilecektir?

Bilim Kurulu tarafından açıklanan 4 aşamalı aşı planına sadık kalındığını gösteren gerçek veriler paylaşılacak mıdır?

Anlaşma yapılması planlanan mRNA aşısı geldiği takdirde uygulamasında hangi kriterler esas alınacaktır?

Aşı üretim teknolojisine yönelik olarak talihsiz bir şekilde kapatılan Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü Aşı ve Biyolojik Ürünler Üretim Merkezi olarak yeniden açmayı düşünüyor musunuz?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU