HRW: Kadın sporculara cinsiyet testi yapılması ayrımcılık ve ırkçılık

Kadın koşucuların duygusal travma yaşadığı savunuldu

Güney Afrikalı Caster Semenya, 2018 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar 800 metreyi kazanmıştı (Reuters)

Dünya Atletizm Birliği'nin, kadın sporculara uyguladığı cinsiyet testlerinin keyfi kadınlık tanımları ve ırkçı kalıplarla dayandığı, sporcuları istismar ettiği öne sürüldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) cuma yayımladığı raporda, kadın koşucuların müsabakalardan dışlandığı, ayrımcılık nedeniyle de duygusal travma yaşadığı iddia edildi.

Guardian'ın haberine göre HRW'nin raporu hazırlarken danıştığı isimlerden sporcu hakları savunucusu Payoshni Mitra, şöyle konuştu:

Dünya Atletizm Birliği, güney yarımküreden gelen kadınları on yıllardır hedef alıyor, testosteron seviyeleri yüksek kadınları insandışı olarak nitelendiriyor. Bu uygulamalar kadınları küçük düşürüp kendilerini yetersiz hissetmelerine yol açtığı gibi, müsabakalara katılabilmeleri için tıbbi müdahale yollarını seçmeye zorluyor. Modern spor, dışlama ve ayrımcılık yerine katılımcılık ve eşitlikçiliği savunmalı.

HRW, kadın sporcuların orantısız şekilde hedef alındığını kaydederken, ünlü atletlerden Güney Afrikalı Caster Semenya ve Hindistanlı Dutee Chand'ın yaşadıklarını örnek gösterdi.

Semenya ve Chand, testosteron seviyeleri yüksek olduğu gerekçesiyle 2019'da Dünya Atletizm Şampiyonası'na alınmamıştı. Semenya 2018'de kadınlar 800 metrede şampiyonluğu kazansa bile, 2019'daki müsabakaya katılması için kendisinden testosteron düşürücü ilaç alınması talep edilmişti.

HRW'nin raporundaysa, yüksek testosteron seviyelerinin performansı etkilediğine dair bilimsel kanıt bulunmadığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Dünya Atletizm Birliği raporu reddederek yazarları konuya "tek taraflı" yaklaşıp yorum için birlikle iletişime geçmemekle suçladı.

Birlik, rapora karşı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Spor alanında kadınlara yönelik eşitliği gözetiyoruz ve biyolojik sınırların ırk ve cinsel kalıpları temel aldığı iddialarını reddediyoruz.

Öte yandan, haberde erkeklerin buna benzer bir teste tabi tutulmadığı belirtildi.



Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU