Rus NTV: İki çalışanımız İstanbul’da gözaltına alındı

NTV televizyonunun basın servisinin açıklamasında iki çalışanın 3 Aralık sabahı gözaltına alındığı bildirildi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Rusya’da yayın yapan NTV televizyonunun yöneticileri, iki çalışanlarının İstanbul’da polis tarafından gözaltına alındığını ve bir süredir gazetecilerden haber alamadıklarını açıkladı.

Sputnik’in Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Rus NTV muhabirleri İstanbul’da izin almadan stratejik noktalarda çekim yaptıkları için görüntülü takip sistemi tarafından tespit edildi.

Bunun üzerine muhabirler istihbarat birimlerince gözaltın alındı.

Muhabirlerinin sorgusunun devam ettiği ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

“3 Aralık sabahı gözaltına alındıklarını bildirdiler”

NTV televizyonunun basın servisinin açıklamasında, “(NTV’de yayınlanan Tsentralnoye Televideniye programının) metin yazarı Aleksey Petruşko ile kamera operatörü İvan Malışkin 3 Aralık sabahı merkez ofisimizle iletişime geçerek İstanbul’da gözaltına alındıklarını iletti” denildi.

Rus televizyon kanalının açıklaması şöyle devam etti: 

Sonrasında onlarla iletişimimiz koptu. 3 Aralık Moskova saatiyle (Türkiye saati ile aynı) 21.00’de Aleksey Petruşko ‘Bizi nedense hâlâ tutuyorlar’ dediği kısa bir SMS  gönderebildi. Daha sonrasında bir daha onlarla iletişim kurulamadı, aramalarımıza ve mesajlarımıza yanıt vermediler.

NTV yöneticileri ayrıca, çalışanlarına ulaşamıyor olmaları konusunda Rusya Dışişleri ve Rusya’nın İstanbul’daki Başkonsolosluğu ile irtibat içinde olduklarını kaydetti ve söz konusu kurumların, televizyon çalışanlarının başına gelenlerin anlaşılması ve bulunmaları için uğraştıklarını belirtti.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak ise Sputnik yaptığı açıklamada, Petruşko ile Malışkin’in akreditasyonlarının olmaması ve izinsiz çekim yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındıklarını söyledi.

Kaynak, “Bildiğim kadarıyla bu gazetecilerin akreditasyonları yoktu ve izinsiz çekim yapıyorlardı” ifadelerini kullandı.

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği, "İlimizdeki İnsansız Hava Aracı (İHA) AR-GE Merkezinin bulunduğu ve fotoğraf/video çekiminin izne tabi olduğu bölgede, izinsiz görüntü çektikleri tespit edilen Rusya uyruklu (I.M.) ve (A.P.) ile Türk Vatandaşı (A.Ç.K.) İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce 03.12.2020 Perşembe günü saat 10.30 sıralarında gözaltına alınmıştır" açıklaması yaptı. 

"Şahıslar hakkında başlatılan soruşturma devam etmektedir" denilen açıklamada, "Gözaltı süresi Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla (3) gün uzatılmıştır" ifadesi yer buldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU