Bilim insanları, yaşlı farelerde görme yetisini eski haline getirerek biyolojik yaşlanma "saatini geri çevirdi"

Araştırma, yaşlanmayı tersine çevirmede etkili tedavilere doğru "önemli bir dönüm noktası"

Araştırmacılar, biyolojik saati tersine çevirerek yaşlı farelerin görme yetisini geri kazandırdıklarını söylüyor (Unsplash)

Çığır açan bir çalışmada bilim insanları biyolojik yaşlanma sürecinin "saatini tersine çevirerek" yaşlı farelerin görme yetisini başarıyla yeniden canlandırdı.

Araştırma, hücreleri etkin biçimde daha genç olabilecek şekilde yeniden programlayan bir teknik kullanarak yaşa bağlı gerilemeyi tersine çevirmek için yeni bir yaklaşım sunuyor.

Araştırmada yer almayan, Kaliforniya'daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden gelişimsel biyolog Juan Carlos Izpisua Belmonte, "Bu önemli bir dönüm noktası" dedi.

Bu sonuçlar açıkça memelilerde doku yenilenmesinin iyileştirilebileceğini gösteriyor.

Nature isimli bilimsel yayında Çarşamba yayımlanan araştırma, bilim insanlarının dikkatlerini hücre içinde kişi yaşlandıkça biriken epigenetik değişikliklere nasıl verdiklerini ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harvard Tıp Fakültesi'nden araştırmanın ortak yazarı David Sinclair,“Bir soruyla yola çıktık: Epigenetik değişiklikler yaşlanmanın itici gücüyse epigenom sıfırlanabilir mi? Saat tersine çevrilebilir mi?" dedi.

Makale, dokusal işlev bozukluğu ve nihayetinde ölümle sonuçlanan dejeneratif doğal yaşlanma sürecinin, hücrenin yenilenme yeteneğini bozan “epigenetik gürültü” birikiminden kaynaklandığını öne sürüyor.

Makalede, "Bu veriler, memeli dokularının, doku işlevini iyileştirmek ve yenilenmeyi sağlamak için erişilebilen genç epigenetik bilgilerin kaydını tuttuğunu gösteriyor" deniyor.

Merkezi sinir sistemi dokusu için memeli gözünü model alarak bilim insanları farelerin retinal ganglion hücrelerindeki belirli genlerin ifadesinin genç DNA'yı yeniden canlandırabileceğini, yenilenmeyi sağlayabileceğini ve görme yetisi kaybını tersine çevirebileceğini gösterdi.

 

a.png

Hasar görmüş retinal ganglion hücrelerinin OSK adlı bir transkripsiyon faktörü kokteyliyle tedavisi, hücreleri gençleştirerek farelerde akson yenilenmesini ve görme yetisinin onarılmasını sağlıyor (Nature)

 

Bilim insanları yaşlanmayı tersine çeviren genleri uygun hücrelere aktarmak için genleri, fareler ilaç karıştırılmış suyu içtiğinde onları aktive edecek bir virüse doldurdu.

Virüs zarar görmüş göz hücrelerine enjekte edildi ve onları yenilenmeye yöneltti. Genetik bilimci Yuancheng Lu, yenilenme sürecini izlemeyi "nefes kesici" diye nitelendirdi ve "yaralı bölgede büyüyen bir denizanası gibi" göründüğünü söyledi.

Aynı yaklaşımın insanlarda veya yaşlanmadan etkilenen başka doku ve organlarda kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekecek.

Kaliforniya'daki Buck Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü'nden biyolog Judith Campisi, “Şu anda tüm bu yeniden programlama kavramı üzerinde çalışan bir sürü laboratuvar var” dedi.

Umutlu olmalıyız, fakat diğer her şey gibi bunun da tekrarlanması ve genişletilmesi gerekiyor.

Teknolojinin insanlarda kullanılmak üzere geliştirilmesi için klinik öncesi güvenlik değerlendirmeleri yapmayı amaçlayan Life BioSciences adlı şirket yetkilendirildi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU